Nagyvilág

Vendégmunkás-programot indít Washington

Az Egyesült Államok szenátusa bevándorlási törvénytervezetet fogadott el, amely sok millió illegális bevándorlónak lehetőséget biztosítana arra, hogy rendezze jogi helyzetét és később elnyerje az amerikai állampolgárságot is.

A szenátorok két hónapos vita után, helyi idő szerint csütörtök este 62 vokssal 36 ellenében szavazták meg a tervezetet. George Bush amerikai elnök már két éve szorgalmazza, hogy törvényben biztosítsák az illegális bevándorlók jogi helyzetének bizonyos feltételekhez kötött rendezését. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 12 millió illegális bevándorló él, többségük latin-amerikai, és közülük a legtöbben Mexikóból érkeztek.

A képviselőház még decemberben elfogadott tervezete nem tartalmazza Bush elnök kezdeményezését, az illegális bevándorlás gondjának megoldására csak rendészeti eszközöket irányoz elő. A szenátus és a képviselőház között hamarosan egyeztetések, keménynek ígérkező és várhatóan elhúzódó viták kezdődnek a két változat összefésüléséről, az eltérések kiiktatásáról, az egységes végső törvénytervezet kialakításáról.

A szenátusi változatban helyet kapott Bush elnök már két éve szorgalmazott másik kezdeményezése is: vendégmunkás-program indítása, amely lehetővé teszi külföldiek meghatározott időre szóló munkavállalását az Egyesült Államokban. Mindkét tervezet fedezetet biztosít arra, hogy a több mint 3200 kilométeres mexikói határ “leglyukacsosabb” szakaszait biztonsági kerítéssel erősítsék meg, a szenátusi tervezett szerint összesen 600, a képviselőházi változat szerint pedig 1000 kilométer hosszan.

A Republikánus Part mélyen megosztott a bevándorlás kérdésében és a törvénytervezet sorsa továbbra is bizonytalan. A képviselőház több befolyásos konzervatív politikusa fogadkozott, hogy megtorpedóz minden olyan javaslatot, amely az illegális bevándorlókat amnesztiában részesíti és megnyitja előttük az állampolgárhoz vezető utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik