Nagyvilág

Rasszista támadások Németországban

Külföldiek, illetve külföldi gyökerekkel rendelkező németek ellen követtek el rasszista támadásokat Berlinben, Wismarban és Weimarban – vált ismertté pénteken rendőrségi közlések alapján.

A támadások áldozócsütörtökön történtek. Ekkor tartják Németországban az apák napját is, amely külön alkalmat ad az italozásra. Drezdában a rendőrség lerészegedett fiatalok ellen lépett fel. Szélsőjobboldaliak randalíroztak Lübeckben.

Berlinben a rendőrség 14 személyt állított elő, akik három helyszínen, a városi gyorsvasút és a földalatti egy-egy állomásán, illetve Prenzlauer Berg kerületben provokáltak külföldieket. A támadások négy török, egy libanoni és egy guineai ellen irányultak. Weimarban három kubait és egy mozambikit támadtak meg feltehetően szélsőjobboldali fiatalok, egyiküket súlyosan megsebesítették. Wismarban egy bolhapiacon vertek meg egy indiait. A nyolc támadó közül hét, hasonló esetek kapcsán már összeütközésbe került a rendőrséggel.

A német illetékeseknek nem jönnek jól a külföldiek elleni támadásokról szóló hírek két héttel a labdarúgó-világbajnokság előtt. A nagy futballvetélkedőt „a világ barátoknál van vendégségben” mottóval rendezik. Az elmúlt hetekben viszont egyes politikusok és szervezetek is azt bizonygatták, hogy sötétbőrűeknek nem ajánlatos felkeresni Berlin, vagy a volt NDK bizonyos körzeteit.

Nem csak keleten

Wolfgang Huber, a németországi evangélikus egyház vezetője pénteken a Berliner Zeitung hasábjain arról írt, hogy a jelenség nem csak Kelet-Németországra jellemző, de ott kiélezett a helyzet. A püspök szerint a volt NDK-ban idegenellenesség tapasztalható, anélkül, hogy túl sok idegen lenne a keleti országrészben. Huber rámutatott, hogy az elvándorlás a keleti tartományokból kiélezi a problémát. „A maradók között nagy az olyan emberek aránya, akik csalódottan elfordulnak a társadalomtól, mert hiányos a képzettségük és kevés esélyük van az elhelyezkedésre. Mindez proteszt-magatartásba torkollhat, az emberek a szélsőjobboldaliságnál köthetnek ki” – állapította Huber.

Az idegengyűlölet ellen harcoló Amadeu Antonio Alapítvány adatai szerint a berlini fal „leomlása”, 1989 óta legkevesebb 135 embert öltek meg fajgyűlölő indíttatásból Németországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik