Nagyvilág

Életfogytiglant kapott az életben maradt beszláni túszejtő

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte pénteken az észak-oszétiai legfelsőbb bíróság Nurpasi Kulajevet, a beszlani 1. számú iskolát elfoglaló terrorista csoport egyetlen életben maradt tagját.

A bíróság szerint a 32 fős beszláni túszejtő csoport egyetlen életben maradt tagja, Kulajev rászolgált a halálbüntetésre, de a legsúlyosabb ítéletre az Oroszországban kimondott moratórium miatt nem került sor, így a vádlott végül életfogytiglani szabadságvesztést kapott. Az ítélettel az egy éve húzódó per végére tettek pontot -írja a BBC.


Tagadta a gyilkosságot

Kulajevet bűnösnek találták túszejtésben, megállapították a felelősségét 330 ember, köztük számos gyerek halálában és 34 millió rubel (1,3 millió dollár) összegű kár okozásában. A per során Kulayev beismerte, hogy részt vett a túszejtésben, de tagadta, hogy bárkit is megölt volna. A bíróság megállapította, hogy Kulayev több gyerekre rálőtt, amikor azok megpróbáltak elmenekülni az akkor már három napja ostrom alatt álló épületből –írja a BBC.

A 28 éves Kulajev az ellene felhozott vádakra azzal védekezett, hogy kényszerítették a beszlani 1-es számú iskola 2004. szeptember eleji elfoglalásában való részvételre, amely 330 ártatlan túsz és rendőr, valamint Kulajeven kívül mind a 31 csecsenbarát terrorista halálával végződött, miután a biztonsági erők megrohamozták az épületet. A bíróság elvetette Kulajev érvelését.

Tisztázatlan kérdések

A helyiek haragja a túszejtés óta sem csökkent, akkor Kuleyevet majdnem meglincselték, amikor észrevették, hogy egy az iskolától nem messze parkoló kamion alatt bujkál, de sikerült elmenekülnie.

Az ítélet kimondása ellenére az áldozatok hozzátartozói nem tartják lezártnak az ügyet, és a hatóságok felelősségre vonását követelik, amiért annyi felfegyverzett katona észrevétlenül átjutott az ellenőrző pontokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik