Nagyvilág

Az év végéig független lehet Koszovó

Montenegró függetlenedésével merőben új viszonyok jönnek létre a Balkánon, Koszovó számára pedig elérkezett a történelmi pillanat, hogy szuverén országgá váljék - közölte Agim Ceku koszovói miniszterelnök a Dnevni Avaz című szarajevói napilapban csütörtökön megjelent interjújában.

“Koszovó történelmi pillanatban él, amelyben megteremti államiságát és függetlenségét. Remélem, hogy ez a folyamat az év végéig befejeződik, és Koszovó teljes függetlenséget fog élvezni, különösen most, hogy Montenegró független. Ezzel merőben új viszonyok jönnek létre a Balkánok, és végleg befejeződik Jugoszlávia sikertelen története” – mondta Ceku.

A kormányfő szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa még az idén elfogadja új koszovói határozatát, amivel érvényét veszti a jelenlegi, 1244-es számú rezolúció. Ezután következne Koszovó nemzetközi elismerése. A miniszterelnök szerint Montenegró függetlenné válása után még jobbak lesznek Pristina és Podgorica kapcsolatai, és Koszovó különválása után remélhetőleg javulni fognak a kapcsolatok Pristina és Belgrád között is.

Harc Koszovóért

Podgoricában és az ENSZ-ben mindig azt hangoztatták, hogy a montenegrói népszavazásnak semmi köze a koszovói kérdéskörhöz. Ugyanakkor balkáni elemzők ezzel nem értenek egyet: szerintük Montenegró különválása komoly mértékben aláássa Belgrád pozícióit a Koszovó birtoklásáért folytatott szerb-albán vitában. Nyugaton nyilvánvalóan felvetődik a kérdés, hogyan lehet elvárni a koszovói albánoktól, hogy együtt éljenek a szerbekkel, ha “testvérnépük” sem kívánt velük közösködni? A Dnevni Avaz megkérdezte Cekutól, hogy Koszovó egyesül-e Albániával. “Erről szó sincs! Kizárólag az EU-val léphetünk szövetségre… Ez az egyetlen menetrend, amelyért síkra szállunk” – szögezi le Ceku.

A március elején miniszterelnökké választott egykori gerillaparancsnok szerint Belgrád állandóan akadályozza vagy lassítja a Koszovó végleges státusának megállapítását célzó tárgyalásokat, ennek ellenére a Bécsben zajló megbeszélés-sorozat az év végéig lezárul “racionális kimenetellel”: Koszovó teljes szuverenitást fog élvezni, de bizonyos ideig a nemzetközi közösség jelenléte mellett. A politikus szerint Belgrád arra törekszik, hogy felossza Koszovót, de nem fog neki sikerülni, amint az sem, hogy megtartsa a tartományt Szerbia alkotmányos jogrendjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik