Nagyvilág

„Közröhej tárgya” lett a hírszerzés

A román hírszerző szolgálat nem informált, hanem „dezinformált" a madárinfluenza ügyében, és „közröhej tárgyává tette magát" a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt – állapította meg a szerdai román sajtó.

A bukaresti román napilapok – az egyetlen kivételnek számító, és sajtóvélemények szerint „az SRI nótáját fújó” Jurnalul Nationaltól eltekintve – egyhangúlag pellengérre tűzték, és megsemmisítő bírálatnak vetették alá a hírszerző szolgálat kedden nyilvánosságra hozott jelentését a madárinfluenza romániai fellángolásának lehetséges okairól.

Magyarország a “szolgálatos ellenség”

Az Evenimentul Zilei fő kommentárja szerint „…a román hírszerző szolgálat nem informál, hanem dezinformál. Nem állít valamit, hanem sugalmaz, feltételezéseket fogalmaz meg, véleményt mond, és összetéveszti a pulykacsibéket a tyúkcsibékkel”. A nagy népszerűségnek örvendő lap szerint, „amit a jelentés szerzői nem tudnak vállalni, felvállalják az információ kiszivárogtatásának haszonélvezői”. Így történhetett meg, hogy a Jurnalul National keddi számának első oldalán ez volt olvasható: „A madárinfluenza forrása: a Szlovákiából és Magyarországról tömegesen importált fertőzött élő szárnyasok”. Ettől kezdve a görgeteg elindult, és kolosszális méreteket öltött. Magyarország a „szolgálatos ellenség”, a külső ellenség, s a nemzeti érdek ellen irányuló külföldi összeesküvés hisztériáját újraélesztik, maximális sikerrel – írta az Evenimentul Zilei.

“Attila-fajzatok pulykahada”

A Gandul című napilap vezércikke – a sztálini korszakban koholt „zsidó orvos-összeesküvéshez” hasonlítva az SRI „jelentés-ügyét” – egyebek között ezt írta: „Mivelhogy a zsidók már ritkaságnak számítanak Romániában, az SRI a Securitate menüjéből vett ínyencséget szolgált fel Basescu úrnak: a bozgorok, a boangenek (a magyarok román gúnynevei), az Attila-fajzatok madárkóros pulykahadat küldtek ránk”.

Cáfolják az “importtézst”

Az Adevarul rámutatott, hogy az SRI madárkórral kapcsolatos jelentését minden irányból támadások érik, a román ügyészség és rendőrség is cáfolja a járvány „importtézisét”. A Cotidianul úgy látja, hogy „az SRI-jelentés egy baromfi-komédia szereplőjévé vált”, miután „Basescu profi szakértői az influenzás pulykák röhejének tárgyává lettek”. A lap kiemelte, hogy miután az SRI madárinfluenza-jelentése összetévesztette a csirkéket a pulykacsibékkel, „széles körű belföldi és nemzetközi vita robbant ki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik