Nagyvilág

AZ EU Iránról szóló javaslatáról tárgyalnak

Az iráni atomdossziéról és az Európai Unió Teheránnak tett együttműködési javaslatáról tárgyalnak Londonban szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország képviselői.

A külügyminisztériumok politikai igazgatói szintjén szervezett konzultációt eredetileg múlt hét péntekére tervezték, de szinte azonnal el is halasztották. Diplomaták szerint azért, mert több időre van szükség az előzetes egyeztetésekhez. A felek azzal kapcsolatban finomítják álláspontjukat, milyen ösztönzőket ajánljanak Teheránnak, és miféle büntetőintézkedéseket helyezzenek kilátásba a nyugati gyanú szerint atomfegyver megszerzésére törekvő Iránnal szemben.

Értesülés szerint könnyűvizes atomreaktort készül felajánlani Iránnak az Európai Unió három legnagyobb hatalma annak az ösztönző csomagnak a részeként, amellyel urándúsítási programjának befagyasztására próbálják rávenni a teheráni vezetést. Az ajánlatcsomag tartalmazta az EU ígéretét arra is, hogy Teheránnal együttműködve fáradozik a közel- és közép-keleti politikai és katonai helyzet rendezésén és a térség atomfegyver-mentesítésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik