Nagyvilág

Bűnügyi eljárás Putyin sértegetéséért

Eljárás indult egy orosz internetes újság főszerkesztője ellen, miután a lap egy jegyzetben összekapcsolta az orosz elnök gyermekvállalást buzdító gondolatait az állatkerti pónik szaporodásával. A döntés a nyelvészek kezében van.

Nem tartják “fallikus szimbólumnak” az orosz elnököt az Ivanovói terület ügyészei, akik bűnügyi eljárást indítottak a Kursziv (Kurzív) című helyi internetes újság Vlagyimir Putyint ekként aposztrofáló főszerkesztője, Vlagyimir Rahmanykov ellen “a hatalom képviselője megsértésének” gyanújával – állapította meg a Kommerszant című független, konzervatív orosz lap keddi tudósításában.

A Kursziv világhálóhelyén (cursiv.ru) öt napja, Putyin mint Oroszország fallikus szimbóluma címmel megjelent írásában Rahmanykov szatirikus formában ábrázolta az elnök éves üzenetének azt a tézisét, amely a születési arány növelésére vonatkozott – írta a Kommerszant, hozzátéve: az írás apropójaként nem annyira az országértékelő üzenet szolgált, mint inkább a regionális kormányzat híradása arról, hogy az ivanovói állatkertben szaporodnak a Przsevalszkij-lovak (felfedezőjük Nyikolaj Przsevalszkij XIX. századi Ázsia-kutató nevéből), valamint a pónik, hiúzok és ölyvek. A cikkíró arra a következtetésre jutott, hogy az említett állatok “nyomban reagáltak az elnök felhívására”.

Az ivanovói ügyészek egy nappal később lefoglalták a szerkesztőségi komputereket, és lepecsételték a helyiséget. A Kursziv honlapján hétfőtől az a kurta közlés olvasható csupán, hogy tartozás miatt felfüggesztették a szolgáltatást. Rahmanykov “ártatlan szatíraként” értékelte írását. Erre az elnöki adminisztrációtól nem érkezett semmilyen panasz, az eljárást az ügyészség maga kezdeményezte. Az ügyészség szerint nyelvészeti vizsgálat döntheti el, hogy a cikk értékelhető-e az elnök megsértéseként. A szerkesztő nem zárta ki, hogy az elnök Ivanovóba utazik, hiszen a büntetőjogi eljárás ilyen esetekben előírja a sértett személyes tanúskodását – adta hírül a Kommerszant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik