Nagyvilág

Független lesz Montenegró

A rendkívül magas részvétellel megtartott hétvégi népszavazáson a választók úgy döntöttek, hogy Montenegró szakadjon el Szerbiától és hozzon létre új, szuverén államot.

Megerősítette a montenegrói állami választási bizottság hétfőn hivatalosan a függetlenségpárti tábor győzelmét a Szerbiától való elszakadásról rendezett népszavazáson. Fratisek Lipka, a bizottság elnöke bejelentette, hogy a csaknem teljes választási eredményeknek megfelelően a vasárnapi népszavazáson részt vevők 55,4 százaléka arra voksolt, hogy Montenegró független állam legyen.

Az Európai Unió 55 százalékos küszöbhöz kötötte a montenegrói függetlenség kimondásának lehetőségét. Milo Djukanovic montenegrói kormányfő bejelentette, hogy köztársasága megújította államiságát, és szuverén ország lett.

Hajnali ünneplés


Milo Djukanovic montenegrói kormányfő már órákkal a hivatalos végeredmény előtt kihirdette győzelmét. “Ma este megújult a független és szuverén montenegrói állam” – hangoztatta Djukanovic közel kétszáz-háromszáz párttársai és híve előtt tartott győzelmi beszédében. A szakadár tömb vezetője a függetlenné válást Montenegró újkori történelme legfontosabb eseményének nevezte, amelyre 88 évet várt az ország népe.

“… Montenegró demokratikus és politikailag érett társadalomként mutatkozott be Európának… Képesek voltunk választ adni az Európai Unió kemény feltételére, és túl is tettünk a követelményen” – hangoztatta Milo Djukanovic, aki köszönetet mondott az EU-nak, amiért segített megrendezni a montenegrói népszavazást, és egyben arra kérte Brüsszelt, hogy a továbbiakban is segítse országát az integráció során.

Milo Djukanovic megismételte, hogy Montenegró függetlensége nem lesz senkinek se a kárára. A politikus gratulált Szerbiának is a függetlenséghez, és meggyőződését fejezte ki, hogy Belgrád is sikeres lesz az európai integráció folyamatában, és ezzel hozzájárul a térségbeli stabilitás megszilárdításához.

Djukanovic felszólította híveit, hogy méltóságteljesen ünnepeljék Montenegró függetlenségét, és senkiben se keltsék a letörtség és a vesztés érzetét. “A független montenegrói államban nem lehetnek és nem is lesznek vesztesek. Azt kívánom, hogy az ország tágas és lakályos ház legyen minden polgára számára, és jó és felelős barátja legyen minden térségbeli országnak” – hangoztatta Djukanovic.

Kevesen múlott

A montenegrói kormányfő szerint a függetlenséget támogató voksok száma 45 ezerrel haladja meg a szerbia-montenegrói államközösség fenntartását támogató szavazatok számát. A podgoricai székhelyű monitoring központ (CEMI) és a belgrádi székhelyű Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nyilvánosságra hozta közös nem hivatalos végleges eredményét, amely – a szavazóhelyiség közel harmadát véve reprezentatív mintaként – 55,3 százalékos többséget becsült a függetlenségpártiaknak. A CEMI ezenfelül közzétette saját eredményét: az összes szavazóhelyiségre nézve, 99,85 százalékos feldolgozottsága alapján 55,5 százalékos előnyt adott a szakadároknak.

A köztársasági választási bizottság (RRK) csak hétfő délelőtt jelentkezik a népszavazás előzetes eredményeivel, de mind a CEMI-nél, mind a CESID-nél valószínűtlennek, illetve a “nullával egyenlőnek” tartják azt, hogy az RRK végleges eredménye ne a szakadárok győzelmét hozza ki.

Az unionista ellentábor egyelőre nem hajlandó elismerni vereségét, és az RRK hivatalos végeredményére vár. Az unionista tömb legnagyobb pártjának, a Szocialista Néppártnak az elnöke arra kérte a szakadár érzelmű polgárokat, hogy visszafogottan és méltósággal várják meg a hivatalos végeredményt.

Szerbia még nem reagál

A szerbiai miniszterelnöki hivatalban egyelőre nem kívántak reagálni a montenegrói hírekre, mert csak a választási bizottság adatait tekintik hivatalosnak. A hivatalos eredmények közzétételét várja Boris Tadic szerb elnök is. Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter közölte, hogy gratulál Montenegró polgárainak, amennyiben helytállóknak bizonyulnak a nem hivatalos adatok. Draskovic szerint Montenegró függetlenségét Szerbiának “teljes békével” el kell fogadnia, majd történelmi gyökereihez kell fordulnia, “amelyek lerövidítenék az utat Európához és az alkotmányos monarchiához”.

Helyszíni beszámolók szerint már az első nem hivatalos részeredmény közzététele után Montenegró több városában eufórikus hangulat uralkodott el, és éjfél utánra is elhúzódott a népünnepély. Podgorica a függetlenségpártiak üdvrivalgásától hangosak, a szakadárok a kormánypalota előtt tűzijátékkal és lövöldözéssel ünnepeltek, a tömeg Milo Djukanovic kormányfő nevét skandálta. A főváros utcáin a szakadárok köröznek gépkocsikkal, montenegrói zászlót lengetnek és megszakítás nélkül dudálnak. Hasonló spontán népünnepélyekről érkezett hír a történelmi fővárosból, Cetinjéből, illetve Niksicből és Kotor városából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik