Nagyvilág

Új állam alakul Európában

A nem hivatalos részeredmények alapján a montenegróiak 56, 3 százaléka a függetlenségére adta voksát.

Vasárnap reggel nyolc órakor mindenhol megnyitották a szavazóhelyiségeket, helyszíni beszámolók szerint azóta a legtöbb helyen kígyózó sorokban várnak az emberek, hogy leadhassák szavazatukat. A népszavazási kampányt heves indulatok jellemezték, történtek incidensek is, de a népszavazás napján egyelőre csak kisebb szabálytalanságokat észlelt a szavazás tisztaságát ellenőrző közel 3400 külföldi és belföldi megfigyelő.


A referendum tisztaságát felügyelő két szervezet, a podgoricai székhelyű Monitoring Központ (CEMI) és belgrádi székhelyű Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű intézet közös felmérése szerint 17:30-kor, vagyis három és fél órával az urnák zárása előtt a részvétel 77,2 százalékos volt, így bizonyos, hogy rekordrészvétel mellett ér véget a voksolás.


Intő jel lehet a montenegrói szakadároknak, hogy rendkívül magas a részvétel a jobbára szerbek lakta északon, ahol a lakosság a szerb-montenegrói államjogi kötelék fenntartásáért száll síkra. Elemzők szerint a nagyon magas, 85 százalékot meghaladó részvétel inkább az unionistáknak kedvez, mivel a nagy aktivitás azt jelzi, hogy az északi hegyvidéki szerb falvak idős lakosai is élnek választójogukkal, akik általában a tartózkodók táborát gyarapítják.


55 százalék kell a függetlenséghez


A 484 718 szavazásra jogosult polgár 1127 szavazóhelyiségben igennel vagy nemmel válaszolhat a következő kérdésre: „Akarja-e ön, hogy a Montenegrói Köztársaság független állam legyen, teljes nemzetközi jogi szubjektivitással?” Amennyiben a részvételi arány meghaladja az ötven százalékot, és a népszavazáson résztvevők több mint 55 százaléka igent mond a kérdésre, akkor kikiáltható Montenegró függetlensége.


A szerbpárti unionista tábor vezetője, Predrag Bulatovic szavazata leadása után meggyőződéssel arról beszélt, hogy egyben marad Szerbia és Montenegrói államközössége, és a megosztott Montenegróban is megkezdődik az egyesülés folyamata. Szerinte a népszavazási folyamat minden hiányossága mellett is arról tanúskodik, hogy Montenegróban lassanként végbemegy a demokratikus érés folyamata.


22 órakor lesz eredmény


A szakadár tömb „hármasfogata”, Milo Djukanovic montenegró kormányfő, Filip Vujanovic köztársasági elnök és Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő is arról beszélt, hogy a népszavazási kampány tanúsította a montenegrói demokrácia érettségét. Djukanovic szerint a népszavazás után Montenegróban „elindul a politikai homogenizáció folyamata”, ezáltal pedig az ország felülkerekedik az európai integráció előtt álló akadályokon. Vujanovic azt hangoztatta, hogy a polgárok egymás felé fordulnak, és együtt fogják építeni az állam jövőjét. „Ezután jobb kapcsolataink lesznek Szerbiával, folytatjuk a jószomszédi viszony erősítését, a jó regionális együttműködést, és mihamarabb integrálódunk a biztonsági és európai intézményekbe” – fogalmazott Vujanovic.


A szavazóhelyiségek 21 órakor zárnak. A választást felügyelő két elemző intézet, a CEMI és a CESID azt ígérte, hogy 22 órakor közzéteszi az első nem hivatalos részeredményeket, amennyiben nem lesz túl szoros a verseny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik