Nagyvilág

Árkot ásnak Ukrajna és Oroszország közé

Árkot létesít oroszországi határának egy szakaszán Ukrajna, a hivatalos indoklás szerint a csempészek elleni harc hatékonyságának növelése érdekében - számolt be az orosz titkosszolgálat illetékese pénteken.

Ukrajna négyszáz kilométeres szakaszon két és fél méter mély árkot ás – mondta Szergej Livancov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) déli körzetbeli határőrizeti főosztályának sajtófőnöke. Kijev azt tervezi, hogy az év végéig befejezi az ukrajnai Luhanszk és az oroszországi Rosztov megye közötti elhatároló létesítményt. Az árok mentén őrtornyok és figyelőposztok létesülnek.

Az ukrán határőrség úgy tájékoztatta az orosz felet, hogy az árok kialakítására a csempészet visszaszorítása miatt van szükség – mondta Livancov, hozzátéve, hogy az ukránok már több tucat kilométeren kivájták az árkot.

Livancov azt is elmondta, hogy a szóban forgó ukrajnai határszakaszon Oroszország a határőrizet erősítésével és a legkorszerűbb technikák alkalmazásával igyekszik javítani a csempészek elleni küzdelem hatékonyságán. Ezek az intézkedések eredményesek voltak, a Kamenszk-Juahtyinszk vonalon például több olyan csatornát derítettek fel, amelyeken keresztül többnyire a legkelendőbb csempészárunak számító üzemanyagot szállították illegálisan Oroszországból Ukrajnába.

A Szovjetunió 1991-es szétesése után önállóvá vált, hosszú távon NATO- és EU-tagságra törekvő Ukrajna, valamint a Független Államok Közösségében vezető szerepet betöltő Oroszország között időről időre kiújul a feszültség. Elemzők szerint az egyesek által már 2008-ra várt ukrán NATO-tagság alapjaiban fogja megrontani a NATO és Oroszország viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik