Nagyvilág

USA: vízummentesség lehet a jutalom az iraki szerepvállalásért

Az iraki és az afganisztáni misszióban való részvételt vízummentességel jutalmazná az amerikai szenátus, mely ezen kivül számos szigorításról döntött.

Az amerikai szenátus olyan kiegészítést fogadott el a bevándorlási reformtörvény tervezetéhez, amely vízummentességet adna az Európai Unió azon tagjainak, amelyek legalább 300 katonával támogatták az Egyesült Államokat Irakban vagy Afganisztánban, és vízummentességük nem jelentene esetleges kockázatot az Egyesült Államok rendészeti érdekeire nézve.

A vízummentesség kétéves próbaidőre szólna, az illető ország állampolgárai vízum nélkül utazhatnának az Egyesült Államokba turisztikai vagy üzleti céllal, ha tartózkodásuk nem haladja meg a hatvan napot.

A kiegészítést három szenátor, Rick Santorum, Bill Frist és Barbara Mikulski terjesztette be, s megítélésük szerint jelenleg Lengyelország felel meg a felsorolt kritériumoknak. A kiegészítést még jóvá kell hagynia a képviselőháznak is, amelynek a múlt év végén elfogadott saját tervezete a szigorra helyezi a hangsúlyt, és nem tartalmaz semmiféle ilyen kitételt.

A szenátus még nem szavazott saját tervezetéről. A két háznak a szenátusi változat elfogadása után az eltéréseket egyeztetve egységes formába kell öntenie a végső törvénytervezet, amelyet, ha a képviselők és a szenátorok megszavazzák, még George Bush elnöknek is jóvá kell hagynia.

Simonyi András washingtoni magyar nagykövet csütörtökön pozitív fejleménynek nevezte a kiegészítést, amely egybeesik Magyarország törekvéseivel. Úgy vélekedett, hogy korai lenne megjósolni, mely országok kapnák meg a kiegészítésben ígért vízummentességet, ha az változtatás nélkül benne marad a törvény végleges változatában.


Szigorítások


Ezen kívül szenátorok – a képviselőház példáját követve – megszavazták, hogy építsenek háromszoros biztonsági kerítést a mexikói határ leglyukacsosabb szakaszain, összesen mindegy 600 kilométer hosszúságban. A szenátus arról is döntött, hogy az elnök által szorgalmazott vendégmunkás-program keretében az előirányzott 325 ezer helyett csak 200 ezer külföldi kapna évente ideiglenes munkavállalási engedélyt.


Bush elnök arizonai látogatása előtt pár nappal jelentette be, hogy 6 ezer nemzeti gárdista fogja segíteni egy éven át a határőrök munkáját a mexikói határon, bár közvetlen rendészeti tevékenységben nem vesznek részt. Az elnök megígérte, hogy hatezer fővel növelik a szövetségi határőrség létszámát, amely jelenleg 12 ezer főt számlál. A határőrség ezzel a legnagyobb szövetségi rendészeti szerv lesz, megelőzve a mintegy 12 ezer fős Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is.

A nagy hadiipari beszállítók, a Lockheed Martin, a Raytheon és a Northrop Grumman a hírek szerint hamarosan pályázatot nyújt be arra a többmilliárd dolláros szövetségi szerződésre, amelyet a kormány “virtuális kerítés” építésére írt ki a szárazföldi határ mentén. A cégek hasznosíthatják az Irakban és Afganisztánban már kipróbált fejlett technológiát is, mint a pilóta nélküli felderítő gépek, terepmegfigyelő műholdak és mozgásérzékelő videokamerák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik