Nagyvilág

Prodi szerint az iraki háború „súlyos hiba” volt

Súlyos hibának minősítette az iraki háborút Romano Prodi új olasz kormányfő a szenátusban mondott programbeszédében csütörtökön, és kijelentette, hogy az Irakban állomásozó kétezer fős olasz kontingenst minél hamarabb hazahívják.

A miniszterelnök programbeszédében hangsúlyozta, hogy Olaszország továbbra is a terrorizmus elleni harc első vonalában küzd majd, az Irakban szolgáló kétezer fős olasz kontingenst azonban lehetőség szerint gyorsan igyekeznek kivonni az arab országból -írja a BBC.

A kivonulás kapcsán Prodi nem jelölt meg konkrét időpontot, és megjegyezte, hogy a csapatok kivonásához mindenképpen egyeztetni kell Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal. Silvio Berlusconi az áprilisi választások előtt még arról beszélt, hogy a katonákat az idei év végéig hazahoznák.

“Súlyos hiba”

Úgy véljük, az iraki háború és megszállás súlyos hiba volt, amely nem oldotta meg – hanem egyenesen bonyolította – a biztonság problémáját – közölte Prodi, majd a háborúval kapcsolatban hozzátette: “a terrorizmus új alapot és új ürügyet talált terrorcselekmények elkövetésére”.

Prodi hangsúlyozta, hogy kormánya hajlandó részt venni a terrorizmus elleni műveletekben, amennyiben azok nemzetközi szervezetek felügyelete alatt zajlanak, mint például az ENSZ. Elkötelezett résztvevői vagyunk a terrorizmus elleni küzdelemnek, akár katonailag is, ha a fellépést olyan nemzetközi szervezet legitimálja, amelynek Olaszország is része – fejtette ki az új olasz kormányfő.

Beszédében Prodi – az Európai Bizottság volt elnöke – az európai egység erősítését és egy közös európai alkotmány szükségességét hangsúlyozta. “Európának szüksége van ránk” – fejtette ki az olasz kormányfő, a középbal koalíció szenátorainak helyeslése közepette. A szenátus pénteken tart bizalmi szavazást a Prodi-kormányról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik