Nagyvilág

Az USA is kitiltotta a fehérorosz vezetőket

Washington felfüggesztett minden olyan felhatalmazást, amely lehetővé tenné, hogy a fehérorosz kormány tagjai az Egyesült Államok területére lépjenek - jelentette be hétfőn Georges W. Bush amerikai elnök.

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közlemény azzal indokolja a döntést, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök és miniszterei megsértik az emberi jogokat és a legutóbbi államfőválasztáson csalásokat követtek el.

Washington emellett azt is Minszk szemére vetette, hogy békés tüntetőket börtönzött be és szabad teret enged a korrupciónak. A döntés vonatkozik azokra is, akik a fehérorosz kormánnyal összejátszva akadályozzák a volt szovjet köztársaságban a demokrácia kibontakozását, és ebből jelentős hasznot húznak. Az Egyesült Államok a 12 éve hatalmon lévő Lukasenkót korábban “Európa utolsó diktátorának” nevezte.

Április elején az EU-tagállamok külügyminiszterei döntöttek arról, hogy bevezetik a vízumkiadási (s ezzel beutazási) tilalmat, amely Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre, s a rendszer 30 tisztségviselőjére vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik