Nagyvilág

Letette a hivatali esküt az új olasz államfő

Letette a hivatali esküt hétfőn Giorgio Napolitano, a múlt héten megválasztott új olasz köztársasági elnök, ezzel megnyílt az út az új olasz kormány megalakulása előtt.

A 80 éves volt parlamenti elnök, örökös szenátor az első egykori kommunista politikus a legmagasabb közjogi méltóságban Olaszországban. Giorgio Napolitano az eskütétel után elmondott beszédében párbeszédre és a másik fél tiszteletére szólította fel az olasz pártokat. Arra intette a politikai táborokat, hogy tartsák tiszteletben az alkotmányos értékeket, egyúttal hangsúlyozta az európai egység fontosságát.

Az új államfő első fontos feladata az lesz, hogy kedden felkérje kormányalakításra az áprilisi választásokon győztes Romano Prodit, a balközép erők miniszterelnök-jelöltjét, aki már majdnem teljesen elkészült a kormánytagok névsorával.

A leendő kormány tagjait várhatóan már szerdán felesketheti Napolitano. Az olasz püspöki konferencia elnöke a beiktatás alkalmából azt kívánta Napolitanónak, hogy elődjéhez, Carlo Azeglio Ciampihoz hasonlóan legyen képes “igazodási ponttá válni és megtestesíteni az egységet” minden olasz számára.

Camillo Ruini bíboros egyúttal leszögezte: a katolikus egyháznak joga van állást foglalni közügyekben, még akkor is, ha – mint mondta – “jól tudjuk, hogy beleszólásunkat gyakran rosszul tűrik, s az egyén lelkiismereti szabadságába és az állami autonómiába való helytelen beavatkozásként élik meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik