Nagyvilág

Gárdisták a mexikói bevándorlók ellen

Az illegális bevándorlók áradatának a megfékezése céljából hatezer nemzeti gárdistát vezényel a mexikói határra George Bush amerikai elnök, aki hétfőn este főműsoridőben jelentette be az intézkedést a Fehér Ház ovális irodájából.

Az elnök közölte, hogy egy éven át hatezer nemzeti gárdista fogja segíteni a határőröket a megfigyelő rendszerek működtetésében és más logisztikai feladatok ellátásában. Leszögezte, hogy a nemzeti gárdisták közvetlenül nem vesznek rendészeti tevékenységben. Megígérte, hogy a szövetségi kormány 2008 végére hatezer újabb határőrt állít szolgálatba.

Bush Hangsúlyozta, hogy a szigorítást vendégmunkás-program létesítésével kell összekapcsolni a bevándorlási törvény átfogó reformjának a keretében, amely azt is lehetővé tenné, hogy az országban élő illegális bevándorlók egy része rendezze jogi helyzetét és kilátása nyíljon az állampolgárság megszerzésére is. Az amerikai elnök 18 perces beszédével Bush elnök lendületet akart adni a bevándorlási reform ügyének, amely elakadt az állóháborúvá fajuló szenátusi vitában.

Politikai kérdés

A képviselőházban tavaly decemberben megszavazott tervezet főleg rendészeti ügynek tekinti a bevándorlás gondjait, s a határőrizet szigorítását, biztonsági kerítés építését irányozza elő, az illegális bevándorlást pedig az eddigi szabálysértés helyett büntetőjogi vétséggé nyilvánítaná. A szenátus előtt lévő tervezet azonban a szigort az elnök által is szorgalmazott reformintézkedésekkel párosítaná. Számos konzervatív honatya rosszallja, hogy az elnök ezzel amnesztiát adna a törvénysértő illegális bevándorlóknak. Bush elnök beszéde részben az ő kiengesztelésüket szolgálta. Az őszi kongresszusi választások miatt a bevándorlás különösen érzékeny politikai téma.

Az Egyesült Államokban csaknem 12 millió illegális bevándorló él, 75 százalékuk Latin-Amerikában született. A legtöbben közülük a 3200 kilométer hosszú déli határon át érkeztek az országba. Vicente Fox mexikói elnök vasárnap felhívta Bush elnököt és aggodalmának adott hangot a Nemzeti Gárda tervezett mozgósítása miatt. Bush elnök elmagyarázta, hogy szó sincs a határ militarizálásáról, a mozgósítás korlátozott időre szól és a célja a határőrizeti szervek logisztikai támogatása. Az elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok baráti, szövetséges országnak tekinti Mexikót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik