Nagyvilág

Kutatható haláltáborok?

Több mint ötven év után hozzáférhetővé válhat a náci levéltárakban felhalmozott mintegy 50 millió dosszié tartalma. Ahhoz, hogy mindez kutathatóvá váljék, Németországnak is rá kell bólintania.

Tizenegy ország jogászaiból álló testület szeretné azt elérni, hogy a náci levéltárakba be lehessen tekinteni – számolt be hétfőn a Haarezt izraeli napilap. Több éven át tartó tárgyalások után hétfőn előkészítették azt a szerződésmódosítást, melynek eredményeként nyilvánosságra hozhatók a náci éra iratai, melyek a II. világháború óta vannak elzárva. A történészek állítása szerint mintegy 50 millió dossziét raktároztak el Bad Arolsen városában, amelyek áttanulmányozása révén minden akadály elhárulhat a holokauszt túlélőinek a felkutatására, megismerhetővé válhat az áldozatok sorsa, s lehullna a lepel a náci halálgépezet titkairól.

A Nemzetközi Nyomozóiroda (International Tracing Service, ITS) és a Vöröskereszt testülete – amelyek átnéznék az iratokat – kedden szavaznak az 1955-ös bonni egyezség megváltoztatásáról, amely szerint az iratokat Németország felügyeli saját belátása szerint. A módosítások csak akkor lépnek érvénybe, ha egyhangú döntés születik.

Többeknek rá kell bólintania

Amennyiben a változtatásokat elfogadják, úgy a módosításokat még ratifikálnia kell a 11 ország (Németország, USA, Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, Görögország, Izrael, Olaszország, Luxemburg, Hollandia és Lengyelország) parlamentjének. Kérdés azonban, miként reagál a döntésre Németország, amely ellenzi az esetleges módosítást, mondván: a holokauszt-kutatók által a dossziékba való betekintés megsértené a német magánjogot. Áprilisban a német igazságügyi miniszter, Brigitte Zypries azonban – az izraeli lap értékelése szerint – okos lépést tett azzal, hogy bejelentette: Németország együttműködne az Egyesült Államokkal az iratok feltárásában.

Amennyiben elfogadják a módosításokat, úgy a kutatók azonnal birtokba vehetik a Bad Arolsen-i irattárat, mely a koncentrációs táborok regisztrációját, szállítási listákat és sok más dossziét tartalmaznak, melyek segíthetnek azonosítani a 17,5 millió áldozatot, börtönlakót, illetve tábori munkást. Sőt, a módosítás egy másik pontja azt is lehetővé tenné, hogy a 11 ország kapjon másolatot az iratokból, amely segítené az áldozatok hozzátartozóinak a felkutatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik