Nagyvilág

Több ezren menekülnek a vulkán elől

Vasárnap is folyt Indonéziában a Merapi vulkán oldalában lakó több ezer falusi kitelepítése, miután a tűzhányó perzselő gázfelhőket lövell a lakóövezetek irányába.

A lakók jó része viszont kétkedik a helyzet komolyságában, és a vulkánkitörés veszélyével dacolva nem hagyja sorsára otthonát, a termést és a jószágot. A rendfenntartó erők inkább szép szóval, mintsem erőszakkal igyekeznek jobb belátásra bírni azokat, akik maradni szándékoznak.

Edy Susanto, a kimenekítési művelet összehangolásával megbízott illetékes elmondta, hogy a közvetlenül fenyegetett Magelang körzet 11 falujából a lakók „több mint felét” elvitték az alacsonyabban fekvő helyeken kialakított menedékhelyekre. Sleman körzetből eddig több mint 5 ezer embert telepítettek ki.

A Jáva sziget szívében, Yogyakarta egyetemi várostól 35 kilométerre északra található, több mint 2900 méter magas Merapi az eurázsiai és az indo-ausztráliai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A vulkán 1994-es kitörésekor több mint 60-an vesztek oda, és vagy 6 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik