Nagyvilág

Püspökszentelés pápai engedély nélkül

Újabb püspököt szenteltek föl vasárnap Kínában a Vatikán engedélye nélkül.

Csan Szi-lu (Zhan Silu), az újdonsült főpap 2000 óta segédpüspök volt a délkelet-kínai Fucsien (Fujian) tartomány Mingdong (Mingdong) püspökségén. A 45 éves vallási elöljáró ténylegesen már elődje tavalyi halála után átvette a püspökség irányítását, de csak most tartották meg az ünnepélyes beiktatást. A püspök, aki a keresztségben a Vincent nevet kapta, több száz hívő és politikai vezetők előtt misét celebrált Fucsien tartomány egyik városában.

A Vatikán a legutóbbi – pápai jóváhagyás nélküli – kínai püspökszentelés után szokatlanul kemény hangú közleményt adott ki, amelyben a pápa „mélységes nemtetszésének adott hangot a hír hallatán”, és a kinevezéseket „a vallásszabadság súlyos megsértéseként” értékelte. A pekingi rendszerhez hű Kínai Hazafias Katolikus Szövetség alelnöke vasárnap úgy nyilatkozott, „a (kínai) kormány és a Vatikán eltérően látja a püspökszenteléseket, de e különbözőségen felül lehet emelkedni, hogy erősödjék a kötelék (a felek között)”.

XVI. Benedek pápa már pápasága kezdetén hajlandónak mutatkozott a vatikáni-kínai kapcsolatok rendezésére. A felek az 1990-es években kezdtek tárgyalásokat a kapcsolatok rendezéséről, amelyek még az ötvenes években szakadtak meg, röviddel a kommunisták hatalomra jutása után. Kína két feltételhez köti a hivatalos kapcsolatok helyreállítását: meg kívánja őrizni szuverenitását vallási ügyekben a Vatikánnal szemben és követeli, hogy a pápai állam szakítsa meg a diplomáciai viszonyt Tajvannal.

Kínában több millió katolikus hívő van. A pekingi rendszerhez hű, „hazafias” egyház mintegy 4 millió hívet tart számon, míg a Vatikán fennhatóságát elismerő, „földalatti” katolikus egyházhoz mintegy tízmillió hívő tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik