Nagyvilág

Egy esküdt mentette meg a terrorista életét

Egyetlenegy esküdtnek köszönheti Zacarias Moussaoui, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások eddigi egyedüli vádlottja, hogy életfogytiglani börtönre ítélték, nem pedig halálra - írta pénteki számában a The Washington Post.

A 12 esküdt 11-1, 10-2, 10-2 arányban szavazott a halálbüntetésre abban a három vádpontban, amelyben ez a legsúlyosabb büntetési nem is kiszabható lett volna. Ha a három közül bármelyik vádpontban minden esküdt a halálbüntetésre szavaz, akkor a 37 éves, marokkói születésű francia állampolgár nem kerülhette volna el a méreginjekciót. Zacarias Moussaouit május 4-én hatszoros életfogytiglani börtönre ítélték.

A The Washington Post az információt az esküdtszék matematikatanárnő elnökétől kapta, aki maga jelentkezett a lapnál és neve elhallgatását kérte. Ő a halálbüntetésre voksolt és – mint mondta – nagyon csalódott volt az ismeretlen ellenszavazat miatt. Esküdttársai már sosem fogják megtudni, hogy az illető miért ellenezte a halálos ítéletet. A tanácskozás harmadik napján, április 26-án a légkör pattanásig feszült volt. A szavazás újból és újból a 11-1 eredményt hozta ki, miközben senki sem érvelt a halálbüntetés ellen. „Mintha sötét felhő ereszkedett volna a teremre. Úgy éreztük, minden meggyőződésünket és következtetésünket megvétózza valaki” – mondta a tanárnő. Leonie Brinkema bírónő utasítására a kilenc férfi és három női esküdt neve biztonsági megfontolásokból nem hozható nyilvánosságra.

Moussaouit 2001 augusztusában tartóztatták le a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesota államban, ahol pilótatanfolyamon vett részt. A szeptember 11-i terrorcselekmények idején már börtönben volt, a kormányt képviselő ügyészek azonban azzal érveltek a legsúlyosabb büntetési nem mellett, hogy Moussaoui tudta, mire készülnek a terrorista cimborái, mégis elhallgatta azt a hatóságok előtt, így hazugságaival közvetlenül is felelős a csaknem háromezer áldozat haláláért. Moussaoui a Colorado állambeli Florence szigorúan őrzött börtönében tölti le büntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik