Nagyvilág

Ismét élelmiszersegélyt kap Észak-Korea

Felújítja a korábban Észak-Koreának nyújtott, majd néhány hónapja felfüggesztett segélyezését az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) - jelentette be csütörtökön Pekingben Tony Banbury, a szervezet ázsiai igazgatója.

Felújítja az ENSZ Világélelmezési Programja az Észak-Koreának nyújtott segélyezést, de a korábbinál kevesebb szállítmány érkezik majd -írja a BBC. A WFP 1,9 millió ember számára szállít ismét élelmiszert az elszegényedett és a külvilágtól hermetikusan elzárt országba.


A segélyek leállítását Észak-Korea szeptemberben kérte mondván, hogy nem kér alamizsnát, és az élelmiszersegélyek helyett inkább gazdaságának a fejlesztésére kért külföldi támogatást. A WFP-segélyszállítmányok decemberben álltak le, és Phenjan akkor betiltotta a gabona magánimportját is, és ismét jegyrendszert vezetett be az országban.

Banbury elmondta: Észak-Korea és a WFP szerdán Phenjanban állapodott meg a támogatás felújításáról, ám a várhatóan a jövő hét végétől induló szállítmányok a korábbiakhoz képest ugyan szerényebbek, de célzottabbak lesznek, azaz a WFP ügyel majd arra, hogy az élelem az észak-koreai lakosság leginkább sújtotta rétegeihez jusson el. A WFP a kilencvenes évek közepe óta, amikor 2,5 millióan haltak éhen Észak-Koreában, nyújt támogatást az ázsiai országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik