Nagyvilág

Washingtoni szankciók fenyegetik Szerbiát

Michael Polt, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete azt sugallta szerdán, hogy Washington ismét szankcionálhatja Szerbiát amiatt, hogy nem képes teljesíteni a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) szembeni kötelezettségeit.

Michael Polt a hadseregreformnak szentelt belgrádi konferencia szünetében közölte újságírókkal, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter május végén vizsgálja meg ismét, miként működik együtt a délszláv államközösség az NT-vel, a kedvezőtlen döntés pedig „hatással lehet a szerb kormánynak nyújtandó segély egy részének folyósítására”.

A Hágával való teljes és feltétlen együttműködés hiánya miatt az Egyesült Államok 2004 januárjában 25 millió dollárt tartott vissza a Szerbiának szánt százmilliós segélyből. A rákövetkező év januárjában tízmillió dollárral kurtította meg a pénzösszeget, illetve hazarendelte tanácsadóit a szerbiai minisztériumoktól, leállította az állami légitársaság, a JAT Airways segélyezését, és az engedélyek kiadását közvetlen egyesült államokbeli járatokra. 2005. júniusban azonban Washington feloldotta a tízmilliós segély zárlatát, miután a szerb hatóságok rávettek 15 hágai vádlottat az önkéntes feladásra.

Brüsszel egy hete megszakította Szerbia-Montenegróval a társulási tárgyalásokat, mivel az ígéretekkel ellentétben a szerb hatóságok április végéig nem fogták el Ratko Mladicsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik