Nagyvilág

Átmeneti segély a palesztinoknak

A palesztinoknak nyújtandó három hónapos, kísérleti időszakra vonatkozó humanitárius segélyről szóló javaslatot hagyott jóvá keddi tanácskozásán a közel-keleti „kvartett”. A támogatás Izrael számára is elfogadható.

A közel-keleti rendezést figyelő „kvartett” (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) New Yorkban tanácskozó képviselői keddi tárgyalásukon hagyták jóvá a három hónapos, kísérleti időszakra vonatkozó humanitárius segélyezési javaslatot.

A “kvartett” döntése egybecseng Izrael álláspontjával, mely szerint a humanitárius segítséget továbbra is folyósítani kell a palesztinoknak a válság megelőzésére, de annak nem szabad a Hamasz kezébe kerülnie – vélekedett Cipi Livni izraeli külügyminiszter szerdán az izraeli hadsereg rádiójának.

Válsághelyzet állt elő

Kofi Annan ENSZ-főtitkár kedden jelentette be, hogy a “kvartett” megbízta az Európai Uniót: hozzon létre ideiglenes mechanizmust a palesztinok közvetlen segélyezésére. A döntésre azután került sor, hogy a Világbank hétfőn figyelmeztetett: kormányozhatatlanná válhat a Palesztin Hatóság, ha a külföldi adományozók nem intézkednek a mintegy 165 ezer közalkalmazott bérének kifizetése érdekében.

Az Egyesült Államok, amely eredetileg ellenezte azt az európai javaslatot, hogy egy nemzetközi szervezet, mint például a Világbank közreműködésével segítsék a palesztinokat, közölte: a támogatásnak korlátozottnak kell lennie, és a terrorista szervezetnek tekintett Hamasz nem részesülhet a segítségből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik