Nagyvilág

A rabszolgaság eltörlésére emlékezett Franciaország

Franciaországnak szembe kell néznie múltjával, ez lehet a nemzeti összetartás egyik kulcsa – jelentette ki Jacques Chirac elnök a rabszolgaság franciaországi eltörlésének emléknapján.

Franciaország 1848-ban törölte el végleg a rabszolgaság intézményét saját területén és gyarmatain. Ez az első eset, hogy megemlékeznek Franciaországban erről a történelmi eseményről. Ebből az alkalomból számos rendezvényt szerveztek országszerte. A múzeumok alkalmi kiállításokat szerveztek, az iskolák külön foglalkozásokat tartottak e témakörben. A központi rendezvény helyszíne a párizsi Luxembourg-kert (a szenátusnak otthont adó Luxembourg-kastély 224 500 négyzetméteres parkja) volt, ahol Chirac felavatta Léa de Saint-Julien guadeloupe-i művész bambuszból készült rabszolgaság-emlékművét. Ez július 14-ig lesz kiállítva, majd egy emléktábla kerül a helyére.

„Ez erőt adhat a jövőre nézve, mert annak a jele, hogy képesek vagyunk együtt előrelépni” – hangsúlyozta szerdán Párizsban elhangzott beszédében Chirac. Kijelentette: emléket kell állítani, és igazságot kell szolgáltatni a rabszolgaság névtelen áldozatainak. Dominique de Villepin miniszterelnök, több miniszter és a parlament két házának elnökei is részt vett a központi megemlékezésen. Chirac január végén döntött úgy, hogy május 10. legyen a rabszolgaság eltörléséről való megemlékezés napja. Azért választotta ezt a napot, mert a francia parlament 2001. május 10-én fogadott el olyan törvényt, amely az emberiesség elleni bűntettnek ismeri el a rabszolgaságot és a rabszolga-kereskedelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik