Nagyvilág

Izrael az év végéig kivonulna Ciszjordániából

Izrael az év végéig megkezdi az egyoldalú kivonulást Ciszjordániából, ha világossá válik, hogy lehetetlen megegyezni a palesztinokkal – nyilatkozta Ehud Olmert izraeli kormányfő és több minisztere.

A Jediót Ahronót című népszerű izraeli napilap szerdai száma szerint Olmert előző este Jeruzsálemben egy nemzetközi polgármester-találkozón kijelentette: „Várunk egy, két, három hónapot, egy fél évet, és ha nem tapasztalunk a palesztinoknál semmilyen változást, beleegyezésük nélkül cselekszünk”. Olmert szerint ha a palesztinok nem fogadják el a nemzetek közössége által támasztott feltételeket, Izraelnek egyedül kell rögzítenie határait.

Hat hónapos haladék

A lapértesülést szerdán megerősítette Raanan Giszin, az izraeli kormány szóvivője is. „Olmert hat hónapról beszélt. Ez azt jelenti, hogy határidőt tűztünk ki a palesztinoknak és az araboknak, hogy kezdjenek el cselekedni, mert nem akarunk a végtelenségig arra várni, hogy egy palesztin tárgyalópartner jelentkezzen” – mondta. Ami Ciszjordániát illeti, a szóvivő elmondta: előbb ki kell üríteni egyes kolóniákat, majd egyesíteni ezeket nagyobb településblokkokban, miután „erről egyetértés született az amerikaiakkal és az európaiakkal.”


2008-ra lehetnek végleges határok


Hasonló nyilatkozatot tett szerdán Hájim Ramon izraeli igazságügy-miniszter, az Olmert vezette Kadima (Előre) párt egyik vezető politikusa, aki az izraeli hadsereg rádiójában reményét fejezte ki, hogy Izrael 2008 végéig berendezkedik új határai között. Ramon szerint hat hónap alatt kiderül, hogy lehet-e párbeszédet kezdeni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és előterjeszteni neki Izrael követeléseit. „Ha a jövő év elején azt látjuk, hogy nincs palesztin partner, elindítjuk kezdeményezésünket, miután mozgósítottuk annak támogatására a nemzetek közösségét” – tette hozzá Ramon.

Cipi Livni külügyminiszter ugyancsak a katonai rádióban hangsúlyozta: a hat hónapos határidő nem jelenti azt, hogy Izrael fél éven belül kivonul Ciszjordánia egyes részeiről, de megérti, hogy Olmert „kijelölte a követendő utat”. “Izrael számára jobb, ha vannak nemzetközi megállapodások, de sajnos nincsenek perspektívái annak, hogy lesznek ehhez palesztin partnerek” – mondta az izraeli külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik