Nagyvilág

Jövőre távozik Blair?

Csaknem másfél évtizedes mélypontra zuhant a kilenc éve kormányzó brit Munkáspárt népszerűsége a kedden közölt legújabb felmérés szerint, és a brit lapok Tony Blair legújabb kijelentéseiből arra következtetnek, hogy a kormányfő jövőre távozik posztjáról.

A The Times megrendelésére készült havi közvélemény-kutatásból, amelynek adatait a vezető londoni napilap keddi száma közli, az derül ki, hogy a sorozatos belpolitikai botrányoktól sújtott Labour támogatottsága egyetlen hónap alatt hat ponttal 30 százalékra – 1992 óta nem mért mélységbe – esett, miközben az ellenzéki Konzervatív Párt április eleje óta négy ponttal 38 százalékra növelte választói táborát.

A két párt közötti nyolc százalékpontos különbség a toryk javára szintén 14 éve a legnagyobb. A Populus közvélemény-kutató iroda felmérése szerint az utóbbi egy hónapban 11 százalékponttal, 42 százalékról 31 százalékra zuhant azoknak az aránya, akik Blairt még az idei év vége után is a miniszterelnöki székben akarják látni; a megkérdezettek 50 százaléka szerint a kormányfőnek most, vagy legkésőbb az év végéig le kellene mondania.

Lesz ideje bőven

Blair épp az előző nap kétszer is tett olyan utalást, amelyből politikai megfigyelők arra következtetnek, hogy korábbi álláspontjával ellentétben mégsem tölti ki teljesen jelenlegi mandátumát. A miniszterelnök szokásos havi nemzetközi sajtóértekezletén, majd késő este, a Munkáspárt forrongó alsóházi frakciójának ülésén felszólalva is azt mondta, hogy elkötelezett a kormányrúd rendezett átadása mellett, és „bőséges mennyiségű időt” fog hagyni – általa meg nem nevezett – utódjának a felkészülésre a következő, 2009-ben vagy 2010-ben esedékes választásokra.

Blair már a legutóbbi, tavaly májusi parlamenti választások előtt bejelentette, hogy az lesz az utolsó választási csatája a Labour élén, de visszavonulásának időpontját azóta sem közölte, és eddig ragaszkodott ahhoz a hivatalos állásponthoz, hogy a következő választásokig szóló jelenlegi mandátumát még teljes egészében kitölti.

Az utód nem kérdéses

Legutóbbi megnyilvánulásaiból a szerdai brit lapoknak nyilatkozó munkáspárti képviselők azonban azt a következtetést vonták le, hogy Tony Blair legkésőbb a 2007 őszi Labour-kongresszuson átadja a hatalmat Gordon Brown pénzügyminiszternek. Brown utódjelöltségét hivatalosan még nem jelentették be, de a politikai közvélemény és a sajtó tényszerűen őt tekinti a következő miniszterelnöknek.

Blair egyelőre mindazonáltal elutasította azt a követelést, hogy ismertesse a hatalomátadás menetrendjét. Ez a követelés abban a levélben áll, amelyet az utóbbi hetek belpolitikai botrányai és a múlt heti angliai helyhatósági választásokon elszenvedett súlyos munkáspárti vereség hatására Labour-képviselők egy csoportja intézett a kormányfőhöz.

John Reid belügyminiszter „balos összeesküvésnek”, Blair maga pedig a reformok visszarendezési kísérletének nevezte a kezdeményezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik