Nagyvilág

A bolgár maffia zsebében az uniós segélyek?

A Bulgária és Románia európai uniós csatlakozásának időpontjáról határozó döntés elhalasztását fontolgatja az Európai Bizottság (EB), hogy megvizsgálhassák: komolyan foglalkozik-e a két ország a korrupció és a szervezett bűnözés letörésével.

A Financial Times uniós forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntés valószínűleg csak októberben születik meg. A menetrend szerint az EB május 16-án teszi közzé jelentését, amelyben megállapítja, hogy a két balkáni állam elég érett-e ahhoz, hogy csatlakozzon a huszonötökhöz 2007-ben. Szófia és Bukarest ugyan aláírta már a csatlakozási okmányokat, ám a szerződésben szerepel egy kitétel, miszerint bármelyik ország – 2007-re tervezett – belépése egy évvel elhalasztható, ha a közösség úgy ítéli meg, hogy a jelentkező nem elég fölkészült.

Barroso maga döntött a halasztásról

Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa nemrég elismerőleg szólt a Románia által elért haladásról, de „sokkal határozottabb” fellépést kért Bulgáriától a bűnözés ellen. Rehn a május 16-án esedékes jelentésben szeretett volna javaslatot tenni a két ország felvételi időpontjára az uniós vezetőknek, de magas rangú bizottsági illetékesek azt mondták a Financial Timesnak, hogy a végső döntés őszig, valószínűleg októberig halasztódhat. A brit lap értesülése szerint José Manuel Barroso bizottsági elnök maga határozott a döntés öt hónapig terjedő késleltetéséről, megvizsgálandó, hogy Bulgária és Románia komolyan foglalkozik-e a korrupció és a szervezett bűnözés letörésével – jelentette Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója.

Bulgári alkalmatlan?

Barrosót elsősorban Bulgária aggasztja, ahol a rendőrségi és az igazságszolgáltatási reform sem vezetett eddig bűnözői csoportok vezetőinek és csaló politikusoknak a felelősségre vonásához. Rehn és Barroso szerint Bulgáriában egyetlen sikeres büntetőeljárás sem indult annak a 173 bérgyilkosságnak az ügyében sem, amelyet a brüsszeli bizottság becslése alapján 1992 óta hajtottak végre az országban. A múlt hónap végén a The Sunday Telegraph azt írta: az a két magas rangú német szakértő, akiket az EU-bizottság a bolgár rendőrségi és igazságszolgáltatási rendszer felmérésére kért fel, a korrupció és a szervezett bűnözés általuk tapasztalt mértéke miatt arra a következtetésre jutott, hogy Bulgária alkalmatlan az EU-tagságra.

A londoni lap szerint a két jelentéstevő várhatóan azt is közli a brüsszeli bizottsággal, hogy a bolgár csatlakozási felkészülés segítésére átutalt uniós segélyek máris a maffia zsebében kötnek ki. Nagy Krisztina, az Európai Bizottság bővítési ügyekben illetékes szóvivője kedden nem volt hajlandó érdemben kommentálni a román és a bolgár csatlakozás időpontjára vonatkozó javaslat elhalasztásáról szóló híreket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik