Nagyvilág

Bushnak írt levelet az iráni elnök

Az iráni államfő levelet írt az amerikai elnöknek, és ebben „új megoldásokat" javasol a két ország vitáira s arra, hogy miként lehetne „kilábalni a nemzetközi problémákból" – jelentette be hétfőn az iráni kormány szóvivője.

A „jelenlegi nemzetközi helyzetről” szóló levelet az Egyesült Államok iráni képviseletét ellátó teheráni svájci nagykövetség útján juttatják el George Bushhoz, mivel közvetlen diplomáciai kapcsolat nincs a két ország között. Ez az első levél, amelyet az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta egy iráni államfő amerikai elnöknek küld.


Ahmadinezsád a szóvivő szerint a levélben „elemzi a világ helyzetét, a fennálló problémák gyökereit, és azokat az új utakat, amelyek révén ki lehet lábalni a törékeny világhelyzetből”. A szóvivő nem említette, hogy Ahmadinezsád elnök külön felvetette volna a két országot szembeállító legsúlyosabb problémát, az iráni atomprogram miatt kialakult válságot a levélben.

Az iráni vezetők mindeddig kizárták a közvetlen párbeszédet az Egyesült Államokkal, mondván, hogy Washington nem hajlandó egyenlő félként kezelni Teheránt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa napok óta konzultációkat tart egy határozatterevezetről, amelyet Nagy-Britannia és Franciaország terjesztett elő amerikai támogatással az iráni atomprogram ügyében. A határozat kötelezné Teheránt, hogy állítsa le az urándúsítást, s további lépésekkel fenyegetné meg, ha nem tesz eleget a felszólításnak.

Az iráni vezetés vasárnap azzal vágott vissza, hogy Irán kivonulhat az atomsorompó-szerződésből, ha szankciókat hoznak ellene az urándúsítás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik