Nagyvilág

Hajtóvadászat Mladics után

A szerbiai rendőrség elitegységei Valjevónál folytatták a hajtóvadászatot Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok, hágai szökevény után, a belgrádi média szerint a razziákban rendőrségi helikopterek is segédkeztek.

A helyszíni jelentésekből azt lehet kiszűrni, hogy házkutatás volt legalább két valjevói lakásban, utána pedig átkutatták a lakástulajdonosok birtokában lévő vidéki tulajdonokat is, Pricevic és Stave falvak közelében. A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) talán legkeresettebb vádlottja és segítői elleni “erőltetett hajtóvadászat” pénteken kezdődött, amikor a rendőrség házkutatást tartott a Mladic család belgrádi villájában és a szomszédos házakban is.

Brüsszel a múlt héten felfüggesztette a Belgráddal folytatott társulási tárgyalásokat, mert a hatóságok április végéig nem adták ki Hágának a szökevényt. Vojislav Kostunica kormányfő ezután parancsba adta az illetékes nyomozószervek vezetőinek, hogy “agresszívabban” lépjenek fel a tábornok és bujtatói ellen.

A pénteki belgrádi razziák során előállítottak két személyt a tábornok feltételezett segítői közül. Egyikük Marko Lugonja tábornok, egykori boszniai szerb helyettes védelmi miniszter. A másik Mladic szomszédja, Branimir Djokic, a Szerb Radikális Párt (SRS) tagja, akit a kihallgatás után elengedtek.

Djokic vasárnap sajtótájékoztatót tartott az SRS székházában: nem tagadta, hogy jó viszonyban van a Mladic családdal, de a tábornokot hat éve nem látta.

Eddig a hatóságok kilenc olyan személyt tartóztattak le, akik feltehetően segítették a rejtőzködésben a srebrenicai népirtás és Szarajevó lövetése miatt vád alá helyezett tábornokot.

Úgy tűnik, mintha a brüsszeli szankció óta megrendezett forgatókönyv szerint, szinte napi gyakorisággal érkeznek a szerbiai kormány részéről elítélő nyilatkozatok Ratko Mladic címére. Vasárnap Aleksandar Popovic tudományügyi és környezetvédelmi miniszter üzent a szökevénynek a Tanjug hírügynökség révén, hogy “a szerb hazát nem egy ember alkotta, ezért egy ember nem is semmisítheti meg”. Rámutatott arra, hogy a szerb történelem nem emlékszik olyan katonára, aki feláldozta volna a népét és az országát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik