Nagyvilág

Elnököt választott a Csemadok

Hrubík Béla személyében új országos elnöke van a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetségének, a felvidéki magyarok legnagyobb, mintegy félszázezer tagot számláló tömegszervezetének.

A Csemadok néven ismert szövetség XXI. országos közgyűlésén, a vágsellyei járáshoz tartozó Pereden a hét végén százötven küldött módosította a szövetség alapszabályát és új programot fogadott el, általános alelnöknek pedig Köteles Lászlót, az MKP parlamenti képviselőjét választotta meg.

Az 1949-ben alakult Csemadoknak a múlt század nyolcvanas éveiben a száztízezernél több tagja volt, ma már mindössze 53 ezer bejegyzett tagot számlál. A szövetség sorsa a rendszerváltás után elapadó anyagi források miatt igen megnehezült körülmények között dolgozik.

A közgyűlésen felszólaló Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke sajnálattal szólt arról, hogy a nyolc éve kormányzati pozíciót élvező MKP a partnerpártok ellenszegülése miatt nem tudta érvényre juttatni a kisebbségi kultúrák költségvetési támogatását szavatoló törvény magalkotására irányuló törekvéseit, de azt ígérte: ha a párt a nyáron esedékes választás után is kormányzati szerephez jut, a törvény megszületik. Bugár emlékeztetett rá: pártja ennek ellenére az elmúlt időszakban jelentősen több állami pénzt tudott kiküzdeni a nemzetiségi kultúrák támogatására, mint korábban.

A leköszönő Száraz József elnök helyébe lépő új országos elnök, Hrubík Béla a Csemadok jövőjéről szólva azt mondta: az öt kontinensen szétszórt magyarság félmilliós szlovákiai magyar közösségének hinnie kell abban, hogy “a sorsunk ugyan nagyobb hatalmak kezében van, de a jellemünk mindig a magunkéban.”

A Csemadok országos közgyűlését a magyarországi vendégek képviseletében Győrffy Csaba pozsonyi magyar nagykövet és Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke köszöntötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik