Nagyvilág

Bush Irán elleni koalícióról beszél

A nemzetek közössége egységes abban, hogy Iránnak nem szabad hozzájutnia atomenergia katonai felhasználásához, s ez az alapállás egy Irán elleni koalíció alapját képezi - jelezte George Bush amerikai elnök egy német televíziós állomásnak adott interjújában.

Az interjút az ARD közszolgálati televízió vasárnapi esti műsorai közé iktatta be, az elnök Sabine Christiansen műsorvezetőnek, az ARD egyik sztárjának nyilatkozott. Egyesek szerint amerikai elnök Bush személyében először adott exkluzív interjút egy német televíziós adónak.

Bush szerint “Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, de Oroszország és Kína is” egy véleményt vall ebben a kérdésben, s ez “egy olyan egységes koalíció szilárd bázisa, amely egyöntetűen azt mondja Iránnak: nem!” Az amerikai elnök annak a bizakodásának is hangot adott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában közös határozat születik majd.

Az amerikai elnök az interjúban úgy vélte, hogy lehetséges a diplomáciai megoldás az Iránnal folyó atomvitában, s “ezt akarom én is”. Bush szerint “még csak a diplomáciai folyamat elején tartunk, s nem a végén.”

Az Egyesült Államok első embere a Bild am Sonntag című német lapnak is hasonlóképpen nyilatkozott, de megerősítette: a katonai opciót nem vették le a napirendről.

Az interjúkra abból az alkalomból került sor, hogy a napokban Washingtonban járt Angela Merkel német kancellár. Elődje, a szociáldemokrata Gerhard Schröder idején az Egyesült Államok és Németország elhidegült egymástól, mert Németország nem támogatta az amerikaiak vezette Irak elleni hadjáratot. Bush a német újságíróknak adott interjúkban megértően nyilatkozott a németek háborúellenes alapállásáról, s ennek eredőjét a háborús múltban látta.

Az amerikai elnök szerint a Szaddám Huszein-féle Irak elleni háború sikert eredményez majd, ám nehéz egy erőszakuralmi rendszert átalakítani. A második világháború utáni újjáépítés is sokáig tartott – mondta Bush a Bild am Sonntagnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik