Nagyvilág

Lezuhant egy harci helikopter Afganisztánban

Harci tevékenység közben lezuhant az amerikai vezetésű szövetségesek egyik Chinook típusú helikoptere Afganisztánban, a fedélzeten tartózkodó tíz amerikai életét vesztette - közölte szombaton egy amerikai katonai szóvivő.

A harci helikopter péntek este zuhant le Kabultól 240 kilométerre keletre, a Kunár tartománybeli Aszadábád közelében, miközben a Hegyi Oroszlán fedőnevű hadműveletet támogatta, amelyben mintegy 2500 afgán és amerikai katona vett részt. Az akció célja az afganisztáni tálibok és az al-Kaida terrorista hálózat harcosainak felszámolása a Pakisztánnal határos hegyes vidéken. Ez az egyik legnagyobb hadművelet azóta, hogy 2001 őszén a koalíciós erők megdöntötték a tálibok uralmát Afganisztánban.

A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, ám bizonyosra vehető, hogy a gép nem került ellenséges tűzbe és kizártnak tartják azt is, hogy merénylet történt.

2001 óta 224 amerikai katona halt meg Afganisztánban, Pakisztánban és Üzbegisztánban az afganisztáni invázióval összefüggésben, közülük 141 ellenséges harci vagy terrorcselekmény következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik