Nagyvilág

Lelőttek egy brit helikoptert Bászrában

Lezuhant egy brit katonai helikopter szombaton a dél-iraki Bászra belvárosára, majd a helyszínre siető brit csapatok és helyi lakosok között heves összetűzés robbant ki.

Az iraki rendőrség közlése szerint rakétatalálat érte a helikoptert. Négy katona meghalt.
Az állami al-Irakíja televízió bemutatta a szerencsétlenség helyszínén készült felvételeket, amelyekből kiderült, hogy a légi jármű egy kétemeletes házra zuhant, nem messze a tartományi kormányzó hivatalától, és a roncsok között négy holttestet találtak a mentő egységek. Civil áldozatokat nem követelt a becsapódás.

A brit hadsereg megerősítette, hogy a Bagdadtól mintegy 550 kilométerre délre fekvő Bászrában lezuhant egy helikopter, de annak sem típusát, sem a rajta utazó személyek számát nem közölte. A brit védelmi minisztérium Londonban nem kommentálta a rakétatalálatról szóló híreket, mondván, hogy a vizsgálatok folyamatban vannak. Az áldozatok számát illetően London, csakúgy mint Bászrában Sebastian Muntz őrnagy, csak annyit mondott, hogy vannak veszteségek.

Szemtanúk beszámolója szerint a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónokhoz hű milíciát, a Mehdi hadserege néven ismert csoportot éltető iraki civilek százai vették körül a becsapódás helyszínét. A páncélozott járművekkel érkezett brit katonákra kőzáport zúdítottak az irakiak, sőt minden bizonnyal rakétagránátokat lőttek ki a járművekre. Legalább három harcjárműt találtak el és gyújtottak fel, de a katonák idejében kimenekültek. A robbanások következtében egy brit katona megsebesült, míg a brit katonák viszonttüzében legalább két iraki, köztük egy gyermek vesztette életét.

Nagy-Britannia mintegy nyolcezer katonát állomásoztat a többségében síiták lakta Bászra térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik