Nagyvilág

Kevesebb politikust fogad a pápa

Csak állam- és kormányfőket fogad magánkihallgatáson a jövőben XVI. Benedek pápa - jelentette be szombaton a Vatikán. A szentszéki diplomácia új szabálya vélhetően tehermentesíteni kívánja a 79 éves katolikus egyházfőt.

A jövőben nem kaphatnak audenciát miniszterek, nagykövetek, politikai pártok vezetői, és az államfőknek is egy hónappal korábban el kell juttatniuk kérelmüket a vatikáni illetékesekhez.
A magánaudenciák ezentúl pénteken és szombaton lesznek. Korábban ugyanúgy szerdán került rájuk sor, egy napon a heti általános audenciával, amelyet zarándokoknak és turistáknak tart a pápa.

XVI. Benedek előde, II. János Pál pápa igen széles körben tartott magánaudenciákat. Politikusok, közéleti személyiségek mellett rendszeresen fogadott sportolókat, különösen gyakori vendégek voltak nála a különböző olasz futballcsapatok, személyesen áldotta meg Diego Maradonát is, valamint művészeket is. Ez utóbbiak közül több alkalommal járt nála Bono, a U2 énekese, aki az egyházfőt is bevonta a szegény országok adósságának eltörlésére indított világméretű kampányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik