Nagyvilág

Verespatakon az aranybánya mellett tüntettek

A romániai Verespatakra aranybányát tervező cég hamarosan benyújtja a kormánynak a hatástanulmányát. Eközben a munkanélküliségtől sújtotta területen a beruházás mellett tüntettek, az Európai Parlament szakbizottsága is tiltakozott – írja a Népszabadság.

Csütörtökön Verespatakon több mint háromszázan tüntettek a beruházás mellett. A megmozdulás résztvevői Verespatak főteréről Abrudbányáig gyalogolva fejezték ki támogatásukat az RMGC tervével.


Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a legrövidebb időn belül benyújtja a román szaktárcának a verespataki bányaprojektre vonatkozó környezeti hatástanulmányt – közölte a Népszabadsággal csütörtökön John Aston, a kanadai-román bányacég elnökhelyettese. Az RMGC már március végén bejelentette: nemzetközi szakemberek bevonásával elkészült a több ezer oldalas tanulmány. A vállalat akkor azt ígérte, a dokumentációt – lefordítását követően – áprilisban nyújtja majd be a bukaresti környezetvédelmi és vízügyi minisztériumnak.

Az Európában a legnagyobb mennyiségű nemesfémmel kecsegtető vállalkozása során. Az arany és ezüst kivonását célzó eljárás során végül annyi veszélyes hulladékot, zagyot hagynának a területen, amely a tiszai szennyezést okozó nagybányainál százszor, térfogata pedig körülbelül ezerszer nagyobb. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának több tagja is képtelenségnek tartja az egész Európára környezeti veszélyt jelentő beruházás megvalósítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik