Nagyvilág

A szudáni kormány megállapodott Dárfúrról

A szudáni kormány is elfogadta az Afrikai Unió által előterjesztett dárfúri béke-megállapodás módosított változatát - közölték Abujában az AU közvetítői.

Korábban a Szudáni Felszabadító Mozgalom/Hadsereg (SLM/A) legerősebb frakciója szintén elfogadta a tervezetet, de a két kisebb lázadó csoport, a JEM és az SLM/A kisebbségi frakciója elutasította azt. Ahmed Tugod, a JEM küldöttségének vezetője leszögezte: álláspontjukon mit sem változtat a Minni Minnawi-frakció és a kartúmi kormány beleegyezése.

A megállapodás megkötésére csütörtökön éjfélkor járt volna le a határidő, de a tárgyalások egészen a hajnali órákig folytatódtak a megegyezés reményében. A határidőt vasárnap óta már kétszer is meghosszabbították. A most elfogadott 85 oldalas tervezetben szó van a lázadó fegyvereseknek a szudáni hadseregbe való integrálásáról, a háborús áldozatok kártalanításáról, valamint a hatalom megosztásáról.

A JEM azt kifogásolja, hogy a tervezet nem vette figyelembe a szervezetnek azt az igényét, hogy Dárfúr három tartományát egyetlen autonóm tartományban egyesítsék, és továbbra is követelik, hogy övék legyen a szudáni alelnöki poszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik