Nagyvilág

Villepin: a katonai akció „nem megoldás”

A fegyveres erő alkalmazása nem megoldás az iráni nukleáris tevékenység körül kialakult nemzetközi patthelyzetre – jelentette ki a francia miniszterelnök csütörtökön Párizsban.

„Láttunk már a katonai beavatkozásra forgatókönyvet, de ez nem old meg semmit az iraki tapasztalatok alapján” – hangoztatta Dominique de Villepin, aki 2003-ban külügyminiszterként híressé vált beszédet mondott az ENSZ-ben az iraki háború ellen.

Kijelentette azt is, hogy nemzetközi közösségnek egységet és határozottságot kell mutatnia az iráni kérdésben. Irán saját nukleáris képességeinek növekvéséről tett kijelentései „aggasztóak”. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé – többek között francia részről – beterjesztett határozati javaslathoz szükség van Kína és Oroszország támogatására, az ENSZ lépéseinek szavahihetősége érdekében, a nyomásgyakorlás érdekében – mutatott rá de Villepin.

A szóban forgó javaslat az urándúsítás felfüggesztésére szólítja fel Iránt. A szövegben nincs kifejezetten szó szankciókról, de további intézkedéseket helyez kilátásba szükség esetén, és az ENSZ-alapokmány hetedik fejezetére hivatkozik. Ez a fejezet a nemzetközi béke és biztonság veszélyeztetése esetén erélyes intézkedésekre hatalmazza fel a BT-t a szankcióktól egészen a katonai fellépésig bezárólag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik