Nagyvilág

Bizalmat kapott az Olmert-kormány

Bizalmat szavazott Ehud Olmert koalíciós kormányának csütörtök este az izraeli parlament.

A képviselők 65:49 arányban fogadták el a kormányt, amelynek fő célkitűzése Izrael állam végső határainak megvonása, és a kivonulás a megszállt palesztin területek nagy részéről, fenntartva azonban az ottani főbb zsidó telepeket. A 25 tagú kabinet később teszi le az esküt.

Olmert megállapodna


Veszélybe sodorná Izraelt a ciszjordániai zsidó telepek bővítése – vélekedett csütörtökön Ehud Olmert izraeli ügyvivő miniszterelnök a kneszet ülésén mondott beszédében, az újonnan megalakított kormányáról tartandó parlamenti szavazás előtt.


Kijelentette: szívesebben állapodna meg a közel-keleti rendezésről a palesztinokkal folytatott tárgyalásokon a nemzetközileg támogatott rendezési terv, az útiterv keretében, ám ha a Palesztin Hatóság nem lesz ebben együttműködő partner, akkor Izrael egyoldalúan fog cselekedni, s maga rögzíti végleges jelleggel “kívánatos határait”.

Hozzátette: ezek a határok lényegesen eltérnek majd a jelenlegiektől, ha megvalósul a ciszjordániai zsidó telepekkel kapcsolatos terve, mely szerint az országnak meg kell szabadulnia Ciszjordániában az elszigetelt zsidó telepektől, viszont “örökre” fenn kell tartania s meg kell erősítenie az ottani zsidó telepek nagyobb tömbjeit.

Nem számítanak a Hamaszra

Ami a palesztin együttműködési készséget illeti, Olmert biztos abban, hogy a Hamasz “sohasem lesz partner” a békés rendezésben. “Egy terrorszervezet által irányított palesztin kormány sohasem lesz partner a béketárgyalásokon” – mondta a 120 fős törvényhozó testület előtt.

Külpolitikai kérdésekre térve Olmert hosszan beszélt arról a veszélyről, amelyet Irán jelent megítélése szerint Izraelre nézve, egyúttal hangoztatva azonban, hogy az ország képes megvédeni magát a kibontakozó iráni atomprogram fenyegetésével szemben. “Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, amit Irán elnöke mond, mert ő mindent úgy is gondol, ahogy mondja” – figyelmeztette az izraeli honatyákat Olmert, emlékeztetve arra, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő többször is Izrael megsemmisítéséről beszélt a nyilvánosság előtt.

Az első női elnök

Olmert a Kneszet csütörtöki ülésén mutatta be új kormányát a parlamentnek, és a törvényhozó testület még aznap szavazott a kabinet elfogadásáról.

A testület rangidős tagja, a Nobel-békedíjas, munkapárti Simon Peresz nyitotta meg a centrista Kadima párt által megnyert március 28-i választások nyomán létrejött új összetételű Kneszet ülését. Az izraeli törvényhozó testület 58 esztendős története során most először választott elnökévé nőt a kormányzó Kadima párt jelöltje, az 53 éves Dalia Icik személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik