Nagyvilág

A lezuhant örmény repülőgép minden utasa meghalt

Legalább száz emberrel a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant egy örmény utasszállító repülőgép szerdára virradóra a dél-oroszországi Szocsi közelében, a katasztrófát senki sem élte túl.

Senki nem élte túl annak az örmény utasszállító gépnek a katasztrófáját, amely valószínűleg a rossz időjárási viszonyok miatt zuhant szerdára virradóra a Fekete-tengerbe a dél-oroszországi Szocsi közelében, fedélzetén 113 személlyel, köztük 6 gyermekkel és 8 főnyi személyzettel – közölte a moszkvai katasztrófavédelmi tárca szóvivője. Magyar áldozatról nem érkezett jelentés.


Forgószélbe kerülhettek


Az Armavia örmény légitársaság Airbus A-320-as gépének kapitánya először, még a grúz légtérből vissza akart térni Jerevánba a szakadó eső és a rossz látási viszonyok miatt. Az orosz főügyész-helyettes közlése szerint az orosz hatóságok nem találtak semmi olyan nyomot, amely terrorcselekményre utalt volna.

Később azonban Szocsiból arról tájékoztatták őket a diszpécserek, hogy az idő kiderült, s gond nélkül leszállhatnak Adler repülőterén, ahol megfelelő kivilágítás várja őket. Ezt követően tűnt el a gép a légi irányítók képernyőjéről – közölte az örmény polgári repülésirányítás. A gép forgószélbe kerülhetett, különben nem zuhant volna le ilyen váratlanul – feltételezték az Armaviánál.


Mint a tárca szóvivője elmondta, a gép roncsaira a dél-oroszországi üdülőváros partjaitól mintegy öt kilométerre, a tengerben bukkantak rá, 300 méteres mélységben. A leszállásra készülő gép hatvan fokos szögben zuhant a tengerbe.


A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy a gépen 26 orosz állampolgár volt. Az örmény repülésirányító főnök szerint viszont 77 örmény és 28 orosz polgár volt az utasok között. Az Armavia egy ukrán állampolgárságú nőről és egy grúz férfiról is számot adott. A moszkvai magyar konzulátus felvette a kapcsolatot az orosz hatóságokkal, és jelezte: magyar áldozatról szerencsére nem tudni, de a listákat még pontosítják.

Gyásznapot hirdettek


Eddig 25 holttestet találtak az orosz mentőalakulatok, köztük búvárok a Fekete-tengerben. A partoktól mintegy hat kilométerre egy nagy olajfolt terült szét a vízen, benne a gép törzsének számos darabja, csomagok és mentőmellények, amelyeknek felvételére az utasoknak nem volt idejük.


Jevgenyij Szerebrennyikov katasztrófavédelmi miniszterhelyettes közölte, hogy a tárca gépe már leszállt a helyszínen, kilenc hajója vesz részt a mentésben 46 főnyi személyzettel az erős hullámverésben és esőben, különleges berendezésekkel kutatva a géproncs fő darabjait, amelyek jelenleg 2 kilométer mélyen vannak a tengerben. Oroszországban és Örményországban péntek nemzeti gyásznapot hirdettek a katasztrófa áldozatainak emlékére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik