Nagyvilág

Szaddám kormányfőjének meggyalázásáról számolt be egy iraki televízió

Az al-Arabíja arab televízió olyan videofelvételt mutatott be, amelyen iraki férfiak rugdossák - a csatorna állítása szerint - Szaddám Huszein exdiktátor volt miniszterelnökének, Mohamed Hamza az-Zubaidinak a holttestét.

A műholdas csatorna által hétfőn sugárzott felvételen az látszott, hogy csizmát viselő férfiak rugdalják egy halottnak tűnő férfi fejét és rálépnek a szájára. A képsorokon csak a rugdosók lábszára és lábfeje volt látható. A felvételen elhangzott a “lépj rá a szájára” felszólítás – iraki szlengben.

Az al-Arabíja szerint a bemutatott holttest Mohamed Hamza az-Zubaidi volt iraki miniszterelnöknek, Szaddám Huszein megbuktatott elnök közeli munkatársának a földi maradványa.
Az Irakba vezényelt amerikai haderő 2005. december 5-én bejelentette, hogy egyik iraki börtönében három nappal korábban, 67 éves korában szívrohamban elhunyt Zubaidi. Az amerikai haderő Zubaidi halálhírének bejelentése előtt két nappal azt is közölte, hogy a 334. hadtest kórházában meghalt egy azonosítatlan személyazonosságú, 67 éves fogoly.

Az al-Arabíja hétfőn idézte az amerikai haderő szóvivőjét, aki közölte: Zubaidi holttestét a boncolás elvégzése után átadták az illetékes iraki minisztériumnak.

A síita muzulmán Zubaidi kormányfősége mellett vezető tisztséget töltött be a Szaddám Huszein idején kormányzó Baasz Pártban is, a 2003-as iraki háború elején pedig az iraki fegyveres erők parancsnoka volt az ország középső részén. Zubaidi volt a pikk dáma az amerikai hadsereg által a háború után a leginkább keresett iraki vezetőkről francia kártyapakli formájában kiadott listán. Nevét összefüggésbe hozták az 1991-es dél-iraki síita lázadás leverésével, az 1980-1988 közötti iraki-iráni háború idején pedig az észak-iraki Kirkukban volt az iraki fegyveres erők parancsnoka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik