Nagyvilág

Nemzetközi nyomás a szudáni lázadókon

A szudáni Dárfúr tartományban dúló polgárháborút lezárni hivatott békeegyezmény "haladéktalan" elfogadására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár a tartománybeli lázadókat. Az újabb határidő kedd éjfélkor jár le.

Kofi Annan a világszervezet New York-i székhelyén szóvivője útján hétfőn közzétett felhívását elsősorban a két fő szudáni lázadószervezethez, a Szudáni Felszabadítási Hadsereghez és az Igazság és Egyenlőség Mozgalmához intézte, arra buzdítva azokat, hogy ragadják meg az ellenségeskedés beszüntetésére kínálkozó “történelmi lehetőséget”.

Több garanciátt kérnek

A két lázadószervezet vasárnap elutasította az Afrikai Unió (AU) közvetítésével kidolgozott békeegyezményt. A közvetítők április 23-án terjesztették a szudáni kormányzat és a lázadók elé a megállapodás szövegét, amely a csaknem két évig folytatott béketárgyalásokon felmerült minden kérdést szabályoz: a hatalom és a természeti kincsek megosztását, Dárfúr jogállását, és a fegyveres csoportok – a lázadók és a kormányt támogató dzsandzsavíd arab milíciák – leszerelését.


Az elutasítást azzal indokolták, hogy nem világos az egyezmény végrehajtásának módja, s a békeszerződés nem tartalmazza kulcsfontosságú követeléseiket, egy dárfúri származású szudáni alelnök kinevezését és a tartomány nagyobb önállóságát. További engedményeket követeltek a szudáni kormánytól, a nemzetközi közösségtől pedig garanciákat kértek cserébe azért, hogy aláírják a megállapodást.

Kedd éjfél

Az elutasítást néhány órával az AU által az egyezség elérésére kitűzött vasárnap éjféli határidő előtt jelentették be. Emiatt a közvetítők két nappal, kedd éjfélig meghosszabbították a határidőt, hétfő estig azonban nem sikerült dülőre jutni az ügyben.

Robert Zoellick amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn a béketárgyalásoknak otthont adó nigériai fővárosba indult, hogy a megbeszélésekbe bekapcsolódva elősegítse a megállapodás elfogadását.

Dárfúrban az elmúlt három évben mintegy 200 ezer személy vesztette életét, s több mint kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik