Külföld

Munkáspárti botrányok után voksolnak a britek

admin
admin

2006. 05. 02. 14:53

Sürgős kármentő offenzívába kezdett kedden Tony Blair brit kormányfő, megelőzendő, hogy a Munkáspártot sújtó belpolitikai botránysorozat a lapok által beharangozott választási katasztrófába torkolljon a csütörtöki helyhatósági megmérettetésen.

Egyszerre több súlyos botrány is rontja az 1997 óta kormányzó Labour esélyeit az önkormányzati választásokon. A kínosabbik ezek közül John Prescott brit miniszterelnök-helyettes magánéleti válsága, miután a párt balszárnyát képviselő, 67 éves politikus 43 éves titkárnője rendkívül aprólékos részleteket árult el a hétvégi brit sajtónak kettőjük nem sokkal korábban nyilvánosságra került viszonyáról.

Komolyabb ügy

Egy másik botrány főszereplője Charles Clarke belügyminiszter, aki már a múlt hét közepén felajánlotta lemondását, miután kiderült: 1999 óta ezernél több olyan külföldi bűnöző – köztük több gyilkos és kábítószer-kereskedő – került szabadlábra, akiket érvényes bírói végzés alapján, büntetésük letöltése után ki kellett volna toloncolni az országból. Közülük több százat már azután eresztettek szélnek a brit belügyi hatóságok, hogy Clarke tavaly nyáron tudomást szerzett az ügyről.

Tovább súlyosbítja a belügyminiszter és a kormány helyzetét, hogy az egyelőre megmagyarázatlan okból elengedett külföldi bűnözők közül többen azóta újabb bűncselekményeket követtek el.

Tony Blair kormányfő mindazonáltal nem fogadta el Clarke lemondását – bár egy hétvégi sajtónyilatkozatában szinte egyértelmű utalást tett arra, hogy a miniszter jövője kérdésessé válhat a kormányban -, és Prescott sem jelezte távozási szándékát, sőt indulatos nyilatkozatban vágott vissza az általa is elismert viszonyról intim részleteket közzétevő sajtónak, a sztorik jelentős részét valótlannak minősítve.

Egy kis fű is…

Bár a két másik botrányhoz képest kisebb visszhangot kapott, vélhetően az sem javítja túlságosan a Munkáspárt esélyeit, hogy a múlt héten kábítószert talált a rendőrség John Reid brit védelmi miniszter otthonában.


Az egy grammnál kisebb mennyiségű, hozzávetőleg 85 penny (320 forint) utcai értékű vadkender-származékot Reid skóciai választókerületi otthonában lelték fel, amikor a házban a rendőrség biztonsági rutinellenőrzést tartott. Mind a védelmi minisztérium, mind a területileg illetékes rendőrség szombaton hangsúlyozta, hogy az ügyben a miniszter nem szerepel gyanúsítottként, és további hatósági eljárás nem várható.

Belehúznak


A keddi brit lapok ugyanakkor választási katasztrófát jósolnak csütörtökre a Munkáspártnak a botrányok miatt. A The Times által idézett politikai elemzők szerint megismétlődhet az 1968-as eredmény, amikor a Harold Wilson vezette Labour – amelynek megítélését romba döntötte az akkor kirobbant fontválság – a londoni önkormányzati választásokon 28,5 százalékot ért el a konzervatívok 60,1 százalékos eredményével szemben.

Blair és a kabinet több vezető tagja, valamint Ken Livingstone londoni polgármester kedden száz helyszínt érintő, összehangolt kétnapos kampánykörutat kezdett, igyekezve menteni a menthetőt a csütörtöki önkormányzati választások előtt.

A kormányfő Blackpoolban, a kiskereskedelmi, gyáripari és szolgáltatási dolgozók szakszervezetének (USDAW) keddi értekezletén elmondott egyórás beszédében arra kérte a választókat: ne engedjék, hogy “az utóbbi kilenc nap szalagcímei elhomályosítsák az utóbbi kilenc év vívmányait”.

Blair felhozta a minimálbér bevezetését, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) várólistáinak csökkenését és azt, hogy az éppen kilenc éve hatalomra került Munkáspárt eddigi kormányzása alatt kétmillió új munkahely létesült.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.