Nagyvilág

Lemondott a közel-keleti főrendező

Bejelentette lemondását James Wolfensohn, a közel-keleti rendezést előmozdítani hivatott "kvartett" különmegbízottja, arra hivatkozva, hogy a Hamász radikális szervezet vezetésével megalakult palesztin kormány miatt a továbbiakban nem tudja ellátni tisztségét.

Wolfensohn Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő hétfői washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta: az elmúlt két-három hónapban a politikai események olyan irányt vettek, hogy a megoldásra váró problémák már túlmutatnak az ő kompetenciáján.


A sajtóértekezleten szintén jelen lévő Rice közölte, hogy a “kvartett” elfogadta a lemondást, ám Wolfensohn újból felajánlhatja “tevékeny szerepvállalását”, ha a palesztin területeken megváltozik a politikai helyzet. A “kvartettet” az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ alkotja. Wolfensohnt, a Világbank egykori elnökét tavaly áprilisban nevezték ki a négyek különmegbízottjává. Eredetileg azt a feladatot szánták neki, hogy segítse elő a gázai övezeti izraeli kivonulás lebonyolítását, s megbízatása a kivonulás tavaly szeptemberi befejeződésével véget is ért volna. A megbízatást azonban meghosszabbították, előbb idén március végéig, majd április végéig.

Wolfensohn az elmúlt hetekben nem rejtette véka alá csalódottságát és arra panaszkodott, hogy nem kap elegendő támogatást a “kvartett” részéről, lemondására ezért sokan számítottak. A “kvartett” útiterv néven ismert béketervet dolgozott ki az izraeli-palesztin válság rendezésére, a terv végrehajtása azonban zátonyra futott.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és számos más ország leállította a palesztin kormánynak nyújtott pénzügyi támogatását azután, hogy a palesztin parlamenti választások nyomán az iszlám alapokon álló, radikális Hamász került hatalomra. z Egyesült Államok és az EU a segélyezés folytatását ahhoz a feltételhez köti, hogy a kormányzó palesztin szervezet mondjon le az erőszakról és ismerje el Izraelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik