Nagyvilág

Tüntetéshullám Ázsiában

Tízezrek vonultak az utcára hétfőn Ázsia számos országában május elseje, a munka ünnepe alkalmából, többletjogokat és magasabb bért követelve a munkavállalóknak.

Kambodzsában a rohamrendőrség föloszlatta a fővárosba, Phnompenbe vezető főúton a hatósági tiltás ellenére fölvonulni készülő bő félezres tömeget. A hatóságok őrizetbe vették az akciót szervező befolyásos szakszervezet vezetőjét. A tiltakozók arra készültek, hogy végigvonulnak a városon a nemzetgyűlés épülete elé, és virágot helyeznek el a Lanka buddhista kolostornál, azon a helyen, ahol 2003-ban megölték a szakszervezet volt vezetőjét.

Május elseje ünnepnap az indokínai országban, de a kambodzsai kormány nem engedélyezett egyetlen megmozdulást sem az egyik phnompeni színházba tervezett hivatalos központi rendezvényen kívül.

Merénylettől tartanak

Srí Lankán a politikai pártok, amelyek rendszerint több tízezer szimpatizánsukat szokták mozgósítani május 1-jén, merényletektől tartva vasárnap megállapodtak arról, hogy idén elmaradnak a fölvonulások.

Indonéziában tízezrek vonultak az utcákra a nagyobb városokban. A fővárosban, Jakartában több mint 20 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe attól tartva, hogy erőszakba torkollik a május elsejei fölvonulás, amelyre 50 ezer embert várnak. A szigetország szakszervezetei egy 2003-ban elfogadott törvény módosítása elleni tiltakozásnak szentelik a munka ünnepét. A jogszabály-módosítás elvileg megkönnyítette új alkalmazottak felvételét, egyúttal azonban eltörölte a munkaszerződések felbontásakor az elbocsátott dolgozónak járó kártérítést.

A kínaiak vásárolnak

Mintegy tízezren vonultak föl a Fülöp-szigetek fővárosában fülledt melegben közel feleannyi rohamrendőr felügyelete alatt, magasabb bért, alacsonyabb benzinárakat és Gloria Macapagal Arroyo elnök asszony távozását követelve. A szigetország elnöke erődítményszerű palotájából figyelmeztette ellenzékét, ne arra használják a május elsejei tüntetéseket, hogy megpróbálják elmozdítani őt a hatalomból. 2001-ben a május elsejei fölvonulásokon Joseph Estrada volt elnök hívei megrohamozták az elnöki palotát.

Kínában lassan már hagyomány, hogy a munka ünnepe a fogyasztási őrület jegyében telik, miután május elsején egyhetes munkaszünet kezdődik az ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik