Nagyvilág

Tízezren tüntettek a kirgiz fővárosban

Mintegy tízezren gyűltek össze szombaton a kirgiz főváros, Biskek központjában egy ellenzéki tüntetésre, hogy követeljék az alkotmány reformját, az elnöki hatalom korlátozását és harcot a bűnözői köröknek a politikára gyakorolt befolyása ellen.

Almazbek Atambajev volt ipari miniszter, aki a múlt héten mondott le Kurmanbek Bakijev államfővel támadt nézeteltérése miatt és csatlakozott az ellenzéki erőkhöz, beszédében azzal vádolta az elnököt, hogy nem lép fel a korrupció és a bűnözés ellen, s felszólította, hogy “zavarja el a tolvajokat”.

“Azért vagyunk itt, hogy az elnök ne legyen egy újabb Akajev (Aszkar Akajev, a tavaly megbuktatott államfő), mert egy évvel a forradalom után még semmi sem változott. Az az érzésünk, hogy ezek ugyanazok, ez ugyanaz az Akajev, csak a frizuráját változtatta meg.”

Haladékot kaptak

Bakijev és miniszterelnöke, Feliksz Kulov is megjelent a demonstráción, és szóltak a tüntetőkhöz. A kormányfő – akit éljenzés és taps fogadott, míg Bakijevet fütty és pfujolás – azt hangoztatta, hogy “nem lehet mindent egy nap alatt elvégezni, de az önök követelései meghallgatásra találnak”. A miniszterelnök kifejezte büszkeségét a békés tüntetés láttán, majd távozott. Bakijev szintén azt fejtegette, hogy egy év alatt nem lehet gyökeresen megváltoztatni egy tizenöt év alatt kialakult rendszert. “Nem vagyok Akajev, én nem félek, nem mentem el, hanem idejöttem, hogy találkozzam önökkel” – mondta az államfő, később viszont azzal vádolta az egybegyűlteket, hogy “rövidlátó politikusoktól hagyják vezettetni magukat”.

A két vezető távozása után a demonstráció szervezői a tüntetőket is távozásra szólították fel, azzal, hogy május 27-ig adnak haladékot Bakijevnek és Kulovnak ígéreteik beváltására. Ellenkező esetben “május 27-én ismét összegyűlünk, s akkor már Bakijev és Kulov lemondását is követeljük” – figyelmeztetett az egyik szónok. A tüntetés incidens nélkül zajlott le, a tömegre mintegy háromezer sisakos, botokkal felszerelt rendőr figyelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik