Nagyvilág

Prodi első győzelme a házelnöki posztokért

Megnyerte első parlamenti csatáját Romano Prodi, a választásokon győztes olasz baloldali szövetség, az Unió (Unione) vezetője szombaton, miután a baloldal jelöltjeit választották meg a törvényhozás mindkét házának elnöki tisztére.

A felsőházban Franco Marini – a pénteki nap eredménytelen és vitatott próbálkozásai után – a negyedik szavazási fordulóban tudta az ellenzék jelöltjével, Giulio Andreottival szemben megszerezni az abszolút többséget, 165 vokssal 156 ellenében. A szenátus 322 tagja közül mindössze egyvalaki dobott be üres szavazólapot a döntő fordulóban – közölte Oscar Luigi Scalfaro, a házülést vezető korelnök szenátor. Mivel a baloldalt tömörítő Uniónak a szenátusban nagyon szűk a többsége, a 73 éves volt szakszervezeti vezetőt és egykori munkaügyi minisztert csak heves viták kísérte szavazási fordulók után sikerült elnökké választani. Végül azonban az ellenzék jelen lévő képviselői is megtapsolták őt, köztük vetélytársa, a 87 éves egykori kormányfő, Giulio Andreotti is.


“Minden a helyére került az elmúlt négy órában” – nyilatkozott Marini sikere után a baloldalt vezető Romano Prodi, miután néhány órával korábban az általa vezetett baloldali szövetség jelöltjét választották meg a képviselőház élére is, Fausto Bertinotti veterán kommunista vezető személyében. A 640 tagú képviselőházban Bertinotti 337 szavazatot kapott.

Nem lesz sétagalopp

Az első három sikertelen képviselőházi és szenátusi szavazás után megfigyelők úgy vélekedtek, mindez előrejelzi, milyen nehéz lesz a csak kis többséggel rendelkező Prodiék számára a kormányalakítás, illetve a stabil kormányzás biztosítása. A házelnökök végül sikeres megválasztása után a baloldali miniszterelnök-jelölt Romano Prodi figyelme most már a kormányalakítási tárgyalások előkészítésére összpontosulhat.


Továbbra sem világos azonban, hogy mikor kaphat felkérést a tárgyalások megkezdésére. Carlo Azeglio Ciampi államfő mandátuma ugyanis május 18-án lejár, s a még hivatalban lévő Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldal amellett kardoskodik, hogy a felkérésnek az újonnan megválasztott elnöktől kell származnia.

Hamarosan elnökválasztás

Olaszországban a parlament választ államfőt. Erre előreláthatólag május 12-én vagy 13-án kerül sor. Berlusconi szeretné elérni, hogy olyan személy kerüljön a posztra, akit a jobboldal is elfogadhatónak tart. Politikai elemzők szerint ilyen személyiség lehet például Giuliano Amato volt kormányfő; az Európa-szerte tekintélynek örvendő politikus nem kötelezte el magát egyértelműen egyik oldalnak sem. Kérdés azonban, hogy a parlament mindkét házában többséggel bíró balközép hajlandó-e alkuba bocsátkozni.


Hírek szerint Prodinak már megvan a maga jelöltje az elnöki posztra, Massimo D’Alemának, a Baloldali Demokraták elnökének személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik