Külföld

Kábítószer a brit védelmi miniszter házában

admin
admin

2006. 04. 29. 20:25

Kis mennyiségű kábítószert talált a rendőrség John Reid brit védelmi miniszter otthonában, de a szombati közlemény szerint a politikus nem gyanúsított az ügyben.

Az egy grammnál kisebb mennyiségű, hozzávetőleg 85 penny (320 forint) utcai értékű vadkender-származékot Reid skóciai választókerületi otthonában lelték fel, amikor a házban a rendőrség biztonsági rutinellenőrzést tartott. Mind a védelmi minisztérium, mind a területileg illetékes rendőrség szombaton hangsúlyozta, hogy az ügyben a miniszter nem szerepel gyanúsítottként, és további hatósági eljárás nem várható.

Már ott volt

A rendőrségi közlemény szerint nem lehetett megállapítani, hogy a Reid házában fellelt kábítószer kié, de a BBC nem hivatalos forrásokból úgy tudja, hogy a tiltott szer még a miniszter beköltözése előtt került az épületbe.

Reid szóvivője azt mondta: a védelmi miniszternek “fogalma sincs”, honnan került a kábítószer a házába. Az újabb ügy mindenesetre nem hiányzott a munkáspárti brit kormánynak, amely botrányok sorozatával terhelten fordul az öt nap múlva esedékes helyhatósági választások kampányának célegyenesébe.

A védelmi miniszter házában megtalált drog a brit besorolás szerint a “C” kategóriába, vagyis az enyhe kábítószerek közé tartozik, de birtoklása vagy terjesztése minősített esetben két év szabadságvesztéssel büntethető.

Botrányoktól hangos időszak

Csak az utóbbi egy hétben két súlyos belpolitikai botrány robbant ki: kiderült, hogy 1999 óta ezernél több olyan külföldi bűnöző – köztük több gyilkos és kábítószer-kereskedő – került szabadlábra, akiket érvényes bírói végzés alapján, büntetésük letöltése után ki kellett volna toloncolni az országból, és az egyik bulvárlap igen kínos fotók közlésével rántotta le a leplet John Prescott miniszterelnök-helyettes házasságtörő viszonyáról, amelyet a 67 éves politikus két éven át tartott fenn nála negyed századdal fiatalabb titkárnőjével.

A két érintett közül Charles Clarke belügyminiszter pozíciója az ingatagabb: helyzetét súlyosbítja, hogy azóta is 288 kitoloncolható bűnözőt eresztettek szélnek Nagy-Britanniában, mióta ő tavaly nyáron tudomást szerzett az ügyről, és közülük öten újabb súlyos bűncselekményeket követtek el.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.