Nagyvilág

Ismét üzent az al-Kaida

Az öngyilkos merényletek százaival sikerült térdre kényszeríteni az amerikai hadigépezetet az iraki háború három éve alatt - állította Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője szombaton egy iszlám internetes honlapon közzétett videofelvételen.

Az Oszama bin Laden helyettesének tartott Zavahri felidézte, hogy az al-Kaida az elmúlt három évben mintegy nyolcszáz öngyilkos támadást hajtott végre, s ezzel – mint fogalmazott – sikerült “eltörni az amerikaiak hátgerincét” Irakban

Az üzenetben Zavahri egyúttal Pervez Musarraf elnök megdöntésére szólította fel Pakisztán népét, az Egyesült Államok, Izrael és India támogatásával vádolva őt. De elítélte az al-Kaida második számú irányítója Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és Irak vezetőit is, árulóknak nevezte őket, s a muzulmánokat általános felkelésre és a szóban forgó rendszerek megdöntésére szólította fel.

A szombati videofelvétel röviddel azután jelent meg, hogy egy internetes honlap az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden hangüzenetét továbbította és sugározta az iraki lázadók vezetőjének számító jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávit videoüzenetét is.
Zavahri a mostanit megelőző, márciusban közzétett üzenetében a Nyugat elleni általános támadásokra szólított fel “New York, London és Madrid mintájára”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik