Nagyvilág

Világbanki alapot javasol a palesztinoknak a francia elnök

A francia elnök javasolta, hogy világbanki pénzalapból folyósítsák a palesztin köztisztviselők fizetését. Az uniós tagállamok áprilisban felfüggesztették a palesztin kormány közvetlen támogatását, de továbbra is keresik a módját a plaesztinok segélyezésésre a Hamasz megkerülésével.

A francia elnök javasolta, hogy egy külön e célra létrehozandó világbanki pénzalapból folyósítsák a palesztin köztisztviselők fizetését – közölte a francia köztársasági elnöki hivatal szóvivője, miután az államfő megbeszélést folytatott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Jérome Bonnafont szóvivő közlése szerint a francia államfő az Európai Unió, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország május 9-i találkozóján fogja felvetni javaslatát. Chirac megígérte Abbásznak, hogy Franciaország sürgeti fogja a palesztinok uniós támogatásának felújítását. A találkozón a francia politikus egyben felszólította a Hamasz radikális mozgalom irányítása alatt álló új palesztin kormányt, hogy teljesítse a nemzetközi közösség követeléseit, ismerje el Izraelt és mondjon le az erőszakról.

Franciaország és más uniós tagállamok áprilisban felfüggesztették a palesztin kormánynak nyújtott közvetlen támogatást. Az EU azonban továbbra is keresi a módját annak, hogy segélyeket juttasson el a palesztin népnek a Hamasz megkerülésével. Chirac kijelentette: Franciaország úgy véli, hogy a segélyeket emberiességi és politikai szempontok miatt kell felújítani. Ennek érdekében fog tevékenykedni a nemzetközi közösségen, különösen az Európai Unión belül.

Mahmúd Abbász válaszában azt hangoztatta, hogy folytatni kellene a támogatásokat, így a humanitárius segélyek és a fizetések folyósítását, mert azok a palesztin nép számára nagyon fontosak. A palesztin elnök úgy vélekedett, hogy a segélyek nélkül katasztrófába sodródnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik