Nagyvilág

A román parlamentben egy szenátor rokona szavazott

Fegyelmi eljárásként tárgyalják a román parlamentben az egyik liberális szenátor asszony ügyét, mivel az ülésterembe bevitt rokona illetéktelenül szavazott valaki helyett.

Norica Nicolai szenátor az unokahúgát vitte be az ülésterembe. A “honanya” megkérte őt, hogy üljön le mellé, ahol éppen üres volt a szék, majd valami dolga akadt, ezért kiment a teremből, saját mágneskártyáját magával vitte és átadta a frakció vezetőjének. Az említett rokon viszont ott maradt, ahová leült, azaz Serban Straila szenátor székén. Állítólag e honatya mágneskártyája benne volt a szavazóberendezésben, noha tulajdonosa nem volt a teremben.

A szemfüles operatőrök és fotósok észrevették, hogy a voksolás pillanatában az unokahúg megnyomta az előtte lévő gombot. Vagyis szavazott egy jelen nem lévő szenátor helyett. Az elektronikus összesítő jelezte is, hogy Straila szenátor szavazott – holott jelen sem volt.

Mire Norica Nicolai visszatért a terembe, már állt a bál. A szenátor asszony nem tudta megmondani, hogy miért is nyomogatott gombot az unokahúga, eddig sem derült ki, hogy a hölgy csak “játszadozott-e”, avagy megfontoltan cselekedett. Norica Nicolai – aki a liberális párt nőszervezetének az elnöke is – az eset után azt állította, rokonát valóban ő hozta be, hogy megmutassa az üléstermet, de unokahúga egyáltalán nem szavazott. Akkor még nem tudta, hogy állításának ellentmondanak a tévékamerák felvételei.

Az eset után Nicolae Vacaroiu házelnök mikrofonok erdejében hangsúlyozta a médiának: a házszabály tiltja idegenek jelenlétét az ülésteremben. Frunda György szenátor a bukaresti Új Magyar Szónak leszögezte: a szenátus ülései nyilvánosak, így ezekre bárki ellátogathat, de a látogatók számára külön hely van kijelölve, amelyet nem hagyhatnak el, s az ülésterembe nem jöhetnek le. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke – akárcsak Frunda György – elfogadhatatlannak nevezte, hogy valaki semmibe vegye a házszabályt, s rokonait behozza az ülésekre, “sőt, odategye maga helyett szavazni”.

Az ügyet egyelőre tárgyalják a parlament fegyelmi ügyekben illetékes bizottságában. A pénteki sajtójelentések szerint lehet, hogy Norica Nicolai liberális szenátort egy hónapra eltiltják a szenátus munkájában való részvételtől. Döntés azonban még nem született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik