Nagyvilág

Nem igazolódott az EU-bővítés katasztrófa-forgatókönyve

Európa újraegyesítése a régebbi tizenöt tagállam lakóinak nem került többe fejenként havi egy csésze kávénál – állapította meg az unió bővítési és fejlesztési biztosa a tavalyelőtti, Magyarországot is magában foglaló EU-bővítés második évfordulója alkalmából.

A lengyel és a finn biztos emlékeztet arra, hogy minden idők legnagyobb – 75 millió új uniós lakost jelentő – bővítésének idején a régebbi tagok sajtójában számos olyan jóslat napvilágot látott, amelyek szerint az unió beleroppanhat a szélesítésbe, mert például a Nyugatot kelet-európaiak árasztják el, az EU csődbe megy a megnövekedett anyagi támogatási igény miatt, vagy éppen a brüsszeli központi intézmények bénulnak meg – állapították meg Olli Rehn és Danuta Hübner, az Európai Bizottság bővítési, illetve regionális fejlesztési biztosa a European Voice című brüsszeli hetilap pénteki számának adott nyilatkozatukban.

A biztosok megállapították, hogy e katasztrófa-forgatókönyvek egyike sem igazolódott, viszont két évvel a bővítés után megerősödött, hogy az mind a régi, mind az új tagállamok számára nyertes helyzetet eredményezett, továbbá az új tagállamok felvétele látványos gördülékenységgel ment végbe-

Jó gazdasági mutatók

Hübner és Rehn rámutat arra, hogy az elmúlt két évben csupán alig egy százalékra rúgott a kelet-európai munkaerő érkezése a régi tagállamokban, az intézmények a szélesítés óta is nagyobb gond nélkül működnek, a bővítés költségei pedig évi átlagban fejenként mindössze 26 euróra rúgtak a régi országokban (miközben ráadásul az újak hozzájárulása elérte az 58 eurót). Csupán elenyésző mértékű jelenség maradt a vállalatok termelés-kihelyezése, delokalizációja is, ráadásul azt nem elsősorban a bővítés, hanem sokkal inkább a világpiaci verseny magyarázza, és ha nem Kelet-Európába, akkor keletebbre, Ázsiába vándoroltak volna.

Mindezzel szemben az új EU-tagok gazdaság növekedése átlagosan meghaladja a régiekének a kétszeresét is – ezzel új dinamikát jelent az uniós gazdaságnak -, a kereskedelem a 2004-ig tartó tíz évben megnégyszereződött, a 25 országban átlagban tavaly egy százalékkal nőtt a foglalkoztatás, és a keletiek érkeztével sikerült betömni a hiányokat a munkaerőpiacukat megnyitó régi államok számos szektorában.

Új bővítésre készülnek

A bővítés egyértelműen segített bevégezni a látványosan gyors átmeneti folyamatot is az új tagországokban a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok tisztelete, a jogállamiság, a szabad piac felé – szögezték le a biztosok. Most, a további bővítési tervekkel, ugyanezen értékek kiterjesztése van folyamatban a balkáni államok és Törökország felé, jelentősen növelve a stabilitás és virágzás kilátását azokon a területeken is – tették hozzá. Ha a következő bővítéseknél ismét katasztrófa-forgatókönyvek kerülnének szóba, ne feledkezzünk meg erről a pozitív tapasztalatról – tanácsolta Hübner és Rehn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik